Вчора, 11:30 Україна

АЧС в Україні набрала епідемічних масштабів — Башинський

В Україні фіксують все нові й нові спалахи африканської чуми свиней (АЧС). Наша країна увійшла в число найбільш проблемних у Європі за розповсюдженням вірусу.

Як розповів координатор проєкту FAO і голова Громадської ради при Держспоживслужбі Віталій Башинський для Latifundist.com, АЧС в Україні набрала епідемічних масштабів, це не поодинокі спалахи — циркуляція вірусу відбувається постійно.

Причиною такого становища він називає той факт, що збудник хвороби знаходиться в дикій фауні.

«На жаль, позбавитись резервуару з дикої фауни у світі ще не вдалось нікому, крім іспанців. Вони це зробили завдяки тому, що в них немає такого простору лісистості. Тому позбутися «африканки» в Україні повністю, на жаль, такої змоги зараз я не бачу. Доти, поки не буде справжньої, якісної, повноцінної і діючої вакцини», — пояснив Віталій Башинський.

А от виконавчий директор Асоціації «М'ясної галузі» Микола Бабенко вважає, що причина швидкого розповсюдження африканської чуми свиней в Україні має рукотворне походження. 

За його словами, 95% спалахів АЧС відбувається через нелегальний продаж інфікованих свиней. А ті 5%, які фігурують у звітності Держспоживслужби, — це просто «квіточки», які не відображають реальну ситуацію з АЧС.

«У 2024 році кількість спалахів почала зростати в геометричній прогресії. Тільки за літні місяці, за оцінками різних учасників ринку, було продано щонайменше півмільйона голів інфікованих свиней, тобто в 10 разів більше, ніж колись реалізувала «Калита». А в цілому за рік (від жовтня 2023 до жовтня 2024 року) різниця в поголів’ї свиней вже зменшилася на третину, а то й на 40%. До кінця року за оптимістичними підрахунками в нас залишиться половина поголів'я свиней від того, що було на грудень 2023 року», — розповів Микола Бабенко.

Перевірити названі цифри складно. В Асоціації «Свинарі України» не заперечують, що неофіційні випадки продажу інфікованих тварин мають місце. Та відмовляються конкретизувати, враховуючи, що така інформація не може бути перевіреною.

Читайте також: Ціни на свиней забійних кондицій послабились

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.