26 квітня 2016, 18:24, Україна

Заморозки у західних областях не зашкодять плодовим деревам і зерновим — Адаменко

Зниження температури повітря, яке прогнозується 26 квітня на Заході України, не позначиться на плодових деревах, але може вплинути на городину, яка вже зійшла, заявила у коментарі «УНН» начальник департаменту агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

«Від дощів і мокрого снігу Захід звільняється, але температура залишається дуже низькою — 1-6 тепла, можливо, при проясненнях — до 11 тепла. Заморозки прогнозуються на ґрунті. У повітрі їх не повинно бути. Але все буде залежати від хмарності. Якщо буде хмарно, то у повітрі не буде заморозків, якщо сильне прояснення — то можливо слабкий «мінус» ймовірний», — зазначила Тетяна Адаменко.

За словами експерта, заморозки на ґрунті для плодових дерев, які зараз масово цвітуть, не є шкідливими.

«Для плодових у фазі цвітіння дуже небезпечно, якби температура повітря знижувалася до мінус 1-2 градусів. За сьогоднішнім прогнозом, такого не повинно бути», — зазначила вона.

Тетяна Адаменко наголосила, що зниження температури повітря на Заході України не повинно негативно вплинути на плодові дерева, бо не очікується заморозків у повітрі.

«Хоча ймовірні заморозки на поверхні ґрунту можуть бути шкідливими для розсади, сходів картоплі й іншої городини, яка зійшла», — додала вона.

Однак заморозки на поверхні ґрунту, уточнила вона, абсолютно не є шкідливими для сходів зернових культур, а саме пшениці, ячменю.