28 квітня 2016, 09:32, Україна

Питання створення кооперативів необхідно законодавчо врегулювати — Ярмак

Потрібно врешті створити нормальне законодавство для функціонування кооперативів, про це в інтерв'ю «Українським новинам» сказав економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, але не тих кооперативів для бабусь та дідусів, а кооперативів для фермерів та професійних виробників молока.

«Зараз ми реально готові створювати переробні підприємства, і великі сільськогосподарські виробники готові інвестувати у це кошти. Однак законодавчо оформлювати це як кооператив немає жодного сенсу. І це значно стримує наші можливості зі створення переробки дійсно якісного молока, і виробництва якісних та експортабельних продуктів», — сказав він.

Також зазначив, що потрібно врешті вирішити питання реформування ветслужби, бо затягування процесу створює небезпеку втрати ринків збуту і ускладнює відкриття нових. Також нам потрібно вирішити питання ідентифікації тварин та моніторингу наявності певних хвороб тварин, щоб розблокувати можливості експорту яловичини.

«Є й питання з молоковмістними продуктами, яке можна і бажано вирішувати законодавчим шляхом, щоб дещо відновити довіру споживачів. Але важливо не лише написати «правильний» закон, але й забезпечити його дотримання. Насправді проблем є досить багато, і низках наших проектів (у т.ч. й проект підтримки молочного сектору України) постійно допомагає розробляти юридичні рішення цих проблем», — додав він.