Наступний рік стане рекордним по врожаю сої — Павленко

2 липня 2015 56 0
Наступний рік стане рекордним по врожаю сої — Павленко
Міністерство агарарної політики і продовольства УкраїниНаступний рік стане рекордним по врожаю сої — Павленко

За сприятливих погодних умов у поточному маркетинговому році Україна може досягти рекордних показників врожаю та експорту сої. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

Зокрема, валовий збір культури може сягнути 4,1 млн т, а експорт — 2,5 млн т. Разом з тим, очікування міжнародних експертів, зокрема з проекту USDA, ще оптимістичніші — 4,4 млн т збору та 2,6 млн т — експорту. Олексій Павленко при цьому нагадав, що протягом минулого маркетингового року аграрії зібрали 3,9 млн т сої. Експорт подвоїли (до 2,3 млн т), а внутрішню переробку наростили на 15%.

У 2015/2016 маркетинговому році через зменшення посівних площ може дещо знизитися валовий збір ріпака. Урожай та експорт прогнозуються на рівні 1,9 та 1,6 млн т відповідно. Щодо соняшника, то збір очікується до 10 млн т, з них на експорт — 30 – 50 тис. т.

Наявність власної кормової бази дозволила наростити виробництво та експорт продукції птахівництва. Зокрема, за 5 місяців поточного року у порівнянні з аналогічним показником минулого року експорт м'яса птиці зріс на 8%, або на майже 140 млн грн.

«Зернові та олійні культури, олія соєва та соняшникова, м'ясо птиці й надалі залишатимуться пріоритетними експортними продуктами. При цьому розширюватимуться ринки збуту. До традиційних партнерів — Індії, Єгипту, Іспанії, Нідерландів, Туреччини, долучаться і нові — Китай, Саудівська Аравія, Ірак, ПАР та Ізраїль», — зазначив міністр.

Крім того, існують передумови для збільшення поставок м'яса птиці, яєць, меду, продукції глибокої переробки, овочів та фруктів до ЄС. На сьогодні експорт на європейський ринок уже здійснюють 210 українських підприємств.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою