6 червня 2016, 19:26, Україна

Рентабельність коноплі сягає 70% — експерт

Українська конопля руйнує стереотипи, заявила провідний експерт зернового ринку Єлизавета Малишко, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

За її словами, напевно, жодна сільськогосподарська культура не відчуває настільки упереджене до себе ставлення, як конопля.

У 1930-і роки на частку СРСР припадало близько 80% світового виробництва цієї культури, яка використовувалася для виробництва масла, канатів, тканин, ліків. З початку 60-х рр. минулого століття роль конопель у сільському господарстві постійно знижувалася, зазначила експерт.

«У чому ж причина? У низькій рентабельності? Ні, виробники конопель оцінюють рентабельність її вирощування у 50-70%. У відсутності попиту? Теж ні. Є попит як з боку експортного, так і з боку внутрішнього ринку. Зокрема, близько половини насіння експортується, переважно до країн Європи. У технології вирощування? Частково. Досвід вирощування є, фахівці теж, але є проблеми в якості і модернізації специфічної техніки», — сказала вона.

Також додала, що основна проблема криється у регулюванні. Незважаючи на те, що українські сорти конопель не містять тетрагідроканнабіол (наркотичної складової), її вирощування ретельно регламентується і контролюється на державному рівні. Але певні зрушення у цьому напрямку все ж є, і це відбивається на темпах виробництва.