Сільськогосподарську продукцію контролюватимуть по-європейськи — Лапа

1 липня 2016 40 0
На сільгоспвиробників чекають законодавчі зміни
miragro.comНа сільгоспвиробників чекають законодавчі зміни

Законопроект «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин» прийняли у першому читанні. Очікується, що він буде винесений на розгляд Верховної Ради у другому читанні уже найближчим часом, пише Урядовий портал.

«Реформа контролю за безпекою харчів — це не тільки наші побажання, але й зобов’язання згідно з Угодою про Асоціацію між Україною та Євросоюзом. Необхідність розробки законопроекту про державний контроль у сфері безпечності і якості харчових продуктів спрямована на те, щоб удосконалити систему контролю та адаптувати її до базових норм європейського законодавства. Це не тільки наші побажання, але й зобов’язання згідно з Угодою про асоціацію», — наголосив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Важливо також розрізняти питання якості, зовнішнього вигляду, питання маркування й безпечності продукції. У новій редакції законопроекту про держконтроль передбачається поділ видів продукції на продукцію тваринного походження (яка підлягає посиленому контролю), рослинні продукти (згідно з 669 директиви ЄС, яка також підлягає посиленому контролю) та інші види продукції, які можуть спрощено контролюватись.

Також законопроектом пропонується ліберальний механізм контролю.

«Якщо є несуттєве порушення — немає сенсу штрафувати. Тобто з одного боку є контроль, а з іншого — абсолютно ліберальна модель, яка дозволяє у відносно комфортних умовах працювати бізнесу», — додав Володимир Лапа.

До слова, це перший в новітній історії України прецедент, коли до розробки закону залучено таке широке коло зацікавлених осіб. Було створено робочу групу при Комітеті аграрної політики. Туди входили експерти аграрного комітету, фахівці Міністерства аграрної політики та продовольства, представники наших європейських партнерів, проводилися консультації з бізнес-асоціаціями.

Виконано за допомогою Disqus