ЄС стимулював українських аграріїв збільшити посіви під органічною гречкою

4 липня 2016 76 0
У деяких господарствах України почали збільшувати посівні площі під органічною гречкою
soyuzagrokonsalting.agrobiz.netУ деяких господарствах України почали збільшувати посівні площі під органічною гречкою

У деяких господарствах України почали збільшувати посівні площі під органічною гречкою, повідомляє «Урядовий кур’єр».

Це зумовлено появою так званого європейського інтересу, тобто зростанням зацікавленості іноземних партнерів в імпорті цієї продукції.

Середня вартість 1 т такого зерна у 2011-2015 рр. коливалась від $467,1 до $743,2. Тому наявність експортних можливостей разом із поточною ціновою ситуацією на ринку, вочевидь, зацікавили вітчизняних аграріїв, які більше площ відвели саме під цю культуру. Адже на українських полях станом на 13 травня посіви гречки сягнули вже 76 тис. га, що перевищує аналогічний показник на ту саму дату торік (54 тис.) на 28,8% і становить 59% прогнозованих площ.

Позитивним сигналом для збільшення посівних площ під культурою стала цьогорічна регіональна новація — здійснення прямих дотацій на вирощування гречки за рахунок місцевих бюджетів у деяких регіонах. Ця новація — ще один із заохочувальних чинників для виробників.

«Мій погляд збігається з позицією тих, хто працював на ринку багато років і кого звідти витіснили. Ще рік тому я отримав інформацію, що кілька компаній, які фасують і продають крупи торговельним мережам, ідуть з ринку. Це стосувалося навіть великих підприємств», — наголосив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, тому що вже тоді виникла певна картельна змова. Вони досі фасують крупи, за винятком гречаної. Не могли купити у виробника гречку, оскільки її продали кільком компаніям-посередникам, які скупили весь урожай і встановили єдину ціну, за якою продають. Фактично вони самі вирішують, за яку ціну продавати.

«Займаюся моніторингом цін і отримую дані щодекади, тож знаю, що гречка протягом року жодного разу не дешевшала. Щотижня вона додавала в ціні від 1 до 4%. Нині її рентабельність у продажу сягає 300%», — додав він.

На думку експерта, новий урожай може лише відносно вплинути на ситуацію. Адже так само було торік, коли врожай зібрали і скупили. Тому з одного боку, новий урожай може вплинути на ціну, але якщо умови на ринку не зміняться, то ситуація залишиться такою самою. У такому разі вартість гречки може доходити й до 60 грн/кг. У ситуацію мають втрутитися Держпродспоживслужба та Антимонопольний комітет. Варто нагадати, що ще чинна постанова уряду, згідно з якою, націнка оптовика не має перевищувати 15%.

Насамкінець експерт зазначає, що є ще й інші продуктові ринки, де ситуація не краща. Ідеться про овочі з так званого борщового набору, на які ціна не ринкова. Вона зростає тоді, коли для цього немає об’єктивних передумов.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою