18 липня 2016, 17:05, Молоко

Український молочний індекс упав на 13%

Український молочний індекс (УМІ) за підсумками червня 2016 р. знизився ще на 13% і вперше виявився нижчим за відповідний показник минулого року, повідомляє ФАО та ЄБРР.

Це сталося завдяки значному подорожчанню ціни кормового міксу, яке, у свою чергу, було викликано зростанням цін на олійні шроти і кукурудзу. Крім того, у червні знизились середні ціни на молоко – хоча і несуттєво, на 1% для молока першого ґатунку.

«Баланс попиту та пропозиції молока в цьому році не передбачає значного зростання попиту, при тому що експорт йде дуже повільно і згідно з прогнозами може знизитись у порівнянні з попереднім роком більш ніж вдвічі. За таких обставин немає передумов до збільшення УМІ протягом найближчих місяців за рахунок зростання ціни на молоко. Навпаки, можливе його подальше зниження у випадку продовження подорожчання кормів», — сказано у повідомленні.

Тим часом ціновий індекс світової молочної індустрії FAO у червні зріс на 7,7% завдяки подорожчанню всіх основних молочних продуктів, які входять до індексу. Аналітики FAO пояснюють таку ситуацію невизначеністю перспектив нового сезону в Океанії і сповільненням зростання виробництва в ЄС у квітні. FAO відзначає, що збільшення цін, хоча і було суттєвим, насправді є лише відновленням з низьких рівнів попередніх трьох місяців. У порівнянні з червнем минулого року молочний ціновий індекс є нижчим на 14%.