6 грудня 2016, 10:26, Україна

В Україні посадять 2,5 тис. га горіхоплідних культур

В Україні на 2017 р. заплановано посадити ще 2,5 тис. га горіхоплідних культур, з них: 1,5 тис. га волоського горіха; 890 га фундука; 40 га мигдалю, повідомляє «Ореховод».

Україна посідає перше місце в Європі по експорту і 3-4 — по (виробництву), валовим збором волоського горіха в світі. Посаджено більше 5 тис. га волоського горіха, 600 га фундука.

На сьогодні на території України налічується понад 1 млн га земель, використання яких є екологічно небезпечним та економічно неефективним, з них: 625,3 тис. га — деградовані, 424,0 тис. га — малопродуктивних і 11,3 тис. га — техногенно забруднених земель.

Відповідно до частини 2 статті 171 Земельного кодексу України до малопродуктивних земель відносяться сільськогосподарські угіддя, ґрунти яких характеризуються негативними природними властивостями, низькою родючістю, а їх господарське використання за призначенням є економічно неефективним.

Горіхоплідних культур належить особлива роль у забезпеченні конкурентоспроможного функціонування ринку агропромислової продукції, підвищення ефективності використання земельних ресурсів в умовах розвитку процесів деградації та інших негативних тенденцій в змінах стану ґрунтового покриву, охорони і раціонального використання сільськогосподарських угідь. Коренева система горіхоплідних культур має високі протиерозійні властивості, а отже це гарантія того, що малопродуктивні землі в подальшому не будуть деградувати.

Важливе значення має система переробки горіхової сировини, отримання високоприбуткової продукції. Члени Асоціації на вітчизняному обладнанні нині можуть забезпечити переробку всього обсягу зібраного горіха.