14 березня 2017, 10:36, Україна

Відміну мораторію на продаж землі лобіює великий бізнес, не МВФ — експерт

Ідею зняти мораторій на продаж українських земель Міжнародному валютному фонду (МВФ) «підкинули» представники великого агробізнесу. Про це в інтерв’ю AgroPolit.com розповів заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

«Більшість із завдань у Меморандумі придумані в Києві. Є люди, які бігають до представників МВФ і «пояснюють», яких реформ в Україні не вистачає. Наскільки мені відомо, рекомендацію щодо зняття мораторію МВФ «підкинули» представники великого агробізнесу. Хоча досі не можу зрозуміти — навіщо», — стверджує Андрій Мартин.

На думку експерта, підключення МВФ до зняття мораторію зробило заполітизованим відкриття земель сільськогосподарського призначення.

«У нас знайдеться безліч політиків, які народні фобії щодо МВФ і землі із величезним задоволенням експлуатуватимуть. Рекомендацій МВФ українці на підсвідомому рівні побоюються. Коли справа доходить до таких чутливих питань як ринок земель, то в пересічного громадянина думка, як правило, одна — кляті буржуї хочуть скупити всю нашу землю! І хоча в реальності все далеко не так погано…» — додав Андрій Мартин.