Депутати готують план інвентаризації земель

24 березня 2017 224 0
Положення даного закону суперечать намірам влади відкрити ринок землі
livejournal.comПоложення даного закону суперечать намірам влади відкрити ринок землі

У ВРУ зареєстрували законопроект, який передбачає інвентаризацію сільгоспземель. Державний аудит земель с\г призначення є необхідним кроком до реалізації земельної реформи. Проект закону №6199 «Про державну інвентаризацію (аудит) земель», зареєстрований в парламенті 16 березня цього року, повідомляє аналітичний департамент УАК.

Законопроектом передбачається, що до закінчення проведення державної інвентаризації (аудиту) всіх земель, але не раніше 1 січня 2021 року, забороняється:- внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств; купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності; - відчуження і зміна цільового призначення земельних ділянок, які перебувають у приватній власності, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок з метою їх надання інвесторам ― учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами.

Контроль у сфері державної інвентаризації земель, а також визначення порядку та критеріїв його здійснення, відповідно до законопроекту покладається на Кабінет Міністрів України.

На думку ініціатора законопроекту, його реалізація забезпечить:- виявлення земельних ділянок, які використовуються без належних правовстановлюючих документів та без державної реєстрації або використовуються не за цільовим призначенням;- аналіз земельно-кадастрової документації з метою визначення органами місцевого самоврядування та виконавчої влади повної і об’єктивної інформації щодо правового статусу земель та їх площ.

Основні положення даного закону суперечать намірам влади відкрити ринок землі найближчим часом, вносячи заборону на відчуження земельних ділянок як мінімум до 2021 року.

Відповідно, в разі доопрацювання законопроекту проблемні питання потребують узгодження з актами (законопроектами) щодо відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення.

Виконано за допомогою Disqus