Обіцяних 5,5 млрд грн не буде ― Козаченко

24 березня 2017 173 0
Леонід Козаченко, заявив голова підкомітету з питань економічної та фінансової політики в АПК агрокомітету Ради, президент «Української аграрної конфедерації»
kurkul.comЛеонід Козаченко, заявив голова підкомітету з питань економічної та фінансової політики в АПК агрокомітету Ради, президент «Української аграрної конфедерації»

Спецфонд, з якого мають виплатити дотації фермерам, не наповнюється.На сьогодні практично відсутня реальна підтримка українських аграріїв. Суми податків, які змушені платити аграрії неспівставні з дотаціями ― заявив голова підкомітету з питань економічної та фінансової політики в АПК агрокомітету Ради, президент «Української аграрної конфедерації» Леонід Козаченко, пише сайт Hubs.

«У минулому році українські аграрії заплатили в бюджет країни понад 90 млрд грн за всіма видами податків і зборів, включаючи податок на землю, податки на заробітну, акциз, який заплатили виробники продовольства та ін. При цьому, держдотації не перевищать в 2017 році 3 млрд грн, хоча в бюджеті й закладено на ці цілі близько 5,5 млрд грн. 3 млрд грн це гарантована бюджетом сума, а 2,5 млрд грн мають надійти аграріям з так званого спецфонду, який наповнюється за рахунок повернення „брудних“ коштів Януковича та інших корупціонерів», — сказав парламентар.

За його словами, є великі сумніви, що ці кошти потраплять до бюджету.

«Тобто 3 млрд ми отримаємо, давши державі при цьому більше 90 млрд грн. Підтримки практично немає. Це погано, і це означає, що в Україні немає жодної галузі економіки, включаючи енергетику, хімпром, сферу послуг і т.д., яка була б настільки дискримінована як аграрна. Тому що ті платежі, які відраховує сільське господарство, — дуже великі. А ось дотації, які, наприклад, отримує вугільна промисловість, транспорт, вони незрівнянно більші в порівнянні з тим, що отримують українські фермери. Такого підходу до АПК немає ніде в світі», — заявив Леонід Козаченко.

Експерт нагадав, що АПК був єдиною сферою економіки, яка зберігала свій потенціал та навіть примножувала, то «у 2017 вона буде вперше мати негативну тенденцію».

«Результат в цілому може бути гіршим за останні п’ятнадцять років. Особливо це небезпечно для дрібних фермерів, і для тих, хто займається тваринництвом. І хоча новий режим держпідтримки орієнтований на дотації тваринництва, виробництва фруктів і овочів, названі сегменти можуть бути збитковими. Що, звичайно, залежить і від світової кон’юнктури. Але, якщо вона, згідно з прогнозами, буде такою, як була в минулому році, то загальні показники по сільському господарству, вперше за десятиліття, будуть збитковими», — наголосив Леонід Козаченко.

Виконано за допомогою Disqus