Українські аграрії мають планувати мінімум на 10 років уперед — Мартинюк

4 квітня 2017 106 0
Максим Мартинюк, перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України
kurkul.comМаксим Мартинюк, перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України

Щоб збільшити інвестиційну привабливість українського АПК, вітчизняним аграріям варто трансформувати нинішні моделі та орієнтуватися на середньо- і довгострокові перспективи.

Такі висновки зробив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк після конференції Світового банку з питань землі і бідності — WorldBank Conference on Land and Poverty 2017 у Вашингтоні, пише «Новое Время».

«Навіть ще не посіяний врожай поточного сезону — це вже вчорашній день. Сфера інтересів на глобальному рівні — мінімум 2027 рік. Концентруватися на розвитку навіть найуспішніших зараз секторів — це означає гарантовано програти вже через кілька років», — говорить Максим Мартинюк.

На думку заступника міністра, така перспектива змушує посилено шукати відповіді на питання «Як буде змінюватися добробут держав-імпортерів продуктів?», «Якими темпами буде зростати біоенергетика?», «Що буде купувати Китай і що КНР буде експортувати?» і безліч інших.

Для України це означає необхідність** розробки глобальної аграрної стратегії** (їх було написано кілька, але навряд чи навіть самі їх автори можуть, поклавши руку на серце, сказати, що ці праці відповідають поточному виклику), в якій потрібно визначити точки росту, а також передбачити, що ставка на соняшникову олію та зерно, хоч вона і була виграшною останні 10 років, вимагає якщо не заміни, то хоча б наявності альтернативи.

Виконано за допомогою Disqus