Органічна пшениця не хворіє на фузаріоз

9 квітня 2017 870 0
Органічна пшениця не накопичує мікотоксини
kurkul.comОрганічна пшениця не накопичує мікотоксини

Виробники органічної пшениці в канадській провінції Саскачеван кидають виклик загальноприйнятій практиці. Вони змогли уникнути зараження фузаріозом, в той час як тисячі традиційних господарств постраждали від них.
У минулому році посіви пшениці на тисячах ферм в Саскачевані були заражені фузаріозом, накопичення мікотоксинів якого може завдати шкоди людям і худобі. Урожай пшениці в цьому регіоні в 2016 році був одним з найгірших за всю історію, пишеSuperAgronom.com з посиланням на www.producer.com.

Але в той же час органічні ферми не були заражені цією хворобою. Багато фермерів Саскачевану використовують гліфосат для підсушування пшениці перед самим збором врожаю. Але було встановлено, що гліфосат підвищує частоту і тяжкість інфікування грибом фізаріум (Fusarium). Таким чином, цілком можливо, що гліфосат може бути однією з причин появи проблем з цим грибом в Саскачевані.

Є дослідження в Європі, що показують, що у органічних культур більш низькі рівні фузаріозу, ніж в звичайних.

 

«Я працюю з фузаріозом більше 20 років. Протягом багатьох років чула історії із Західної Канади, що у органічних виробників менше проблем з фузаріозом, ніж у звичайних фермерів. В ході дослідження кореневої гнилі було встановлено, що фузаріозних грибів було менше у органічних культур», — говорить Міріам Фернандес, вчений з Міністерства сільського господарства і продовольства Канади в Свіфт Керренте.


Історично склалося так, що вчені-генетики в академічних колах і біотехнологічних корпораціях стверджують, що органічні продукти харчування і корм більш забруднені мікотоксинами, ніж звичайні і ГМО-продукти. Вони вважають, що це пов'язано з тим, що органічне виробництво не використовує хімічні фунгіциди. Але немає ніяких доказів що підтверджують це узагальнене твердження. В органічних і традиційних культурах рівень різних мікотоксинів може сильно відрізнятися. І, тим не менш, вагомі докази свідчить про те, що органічні продукти харчування, як правило, менш забруднені.

Виконано за допомогою Disqus