Фермери назвали вільний продаж землі пасткою для українців

25 квітня 2017 655 0
Вільний продаж землі ― тарифний зашморг для українців
kurkul.comВільний продаж землі ― тарифний зашморг для українців

Аграрії Сумщини занепокоєні можливою відміною мораторію на продаж земель с/г призначення в обмін на четвертий транш кредиту від МВФ. Вони переконані, що такий крок може призвести до катастрофи в країні, йдеться на сайті xpress.sumy.ua

Голова Асоціації фермерів Сумщини Михайло Махітка зазначив, що для того щоб запровадити дієві механізми продажу землі, перш за все, необхідно подбати про відродження селянських сімейних господарств. На його думку, для цього потрібно до 10 років. Проте, за сприяння керівництва країни на це може піти менше часу. Відродження селянських господарств допоможе селу «триматися на плаву».

Фермери, які представляють невеликі селянські господарства побоюються, що за нинішніх умов, відміна мораторію може призвести до того, що найкращі родючі родючі українські чорноземи опиняться у руках великих землевласників і не обов’язково українських. Українці більше не будуть господарями на своїй землі, яка зараз дає 42% всієї валютної виручки в державі.

Михайла Махітку підтримує і директор ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України» Віктор Кабанець.

«Наш інститут розміщується у селі Сад Сумського району. Ми працюємо на державних землях і у разі зняття мораторію можемо їх позбутися. Тоді втратять роботу і 132 людини, які працюють зараз на цих землях, село втратить головне бюджетоутворююче підприємство. Хіба ми цього прагнемо?», ― занепокоєний Віктор Кабанець.

Свого часу монополісти прибрали до рук енергетичну сферу і тепер закинули тарифний зашморг на шиї українців. Те ж може статися і з харчами, коли землі опиняться у монополістів.

Самі ж аграрії говорять, що мораторій у тому вигляді, в якому він є зараз, віддаляє їх від землі. Вони сподіваються, що він таки буде знятий, але після проведення прозорої інвентаризації українських земель, внести зміни до законодавства, розробити чіткий механізм впровадження ринку земель і підготувати підзаконні акти, запросити до роботи науковців, які б проаналізували, що буде за п’ять ― десять років після знаття мораторію.

Виконано за допомогою Disqus