27 травня 2017, 12:08, Молоко

За останні 10 років молочна галузь в Україні зробила великий ривок — Дикун

Якщо проаналізувати останні 10 років, то на пострадянському просторі (не беручи до уваги країни Балтії), Україна зробила найбільши якісний і великий ривок вперед у виробництві молочної сировини, пише «Асоціація виробників молока».

Про це розповів голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун.

За його словами, великі зміни сталися в організації й управлінні виробництвом. Сьогодні сотні ферм користуються автоматизованими програмами обліку й управління фермою.

Нарешті стало зрозуміло, що виробництво молока може бути бізнесом і для цього потрібні сучасні технології, спрямовані на промислове виробництво.

«Технологічну революцію ми вже зробили, попереду — ментальна. Залишилося зрозуміти, що модель молочного виробництва, яка ефективно працює в іншій країні, в нашій не працюватиме. Потрібно розробляти свою. Окрім ферми, важливу роль відіграє інфраструктура. Налагоджена інфраструктура поставок ветеринарних препаратів, кормів, а також збуту готової продукції», — сказав Андрій Дикун.

Як розповів експерт, у країнах, де молочна справа є справді бізнесом і експортується молочна продукція, фермер контролює все: поставки кормів, збут молока, реалізацію готового продукту через кооперативи. Кооперативи працюють у США, Новій Зеландії, Данії, Швеції, Фінляндії та інших країнах.

«Зрозуміло, що, залежно від ситуації, колись можна більше заробити на виробництві сировини, а колись на її переробці. І якщо фермер є власником переробки, то отримує кращу ціну за будь-якого сценарію. В Україні заробляє або фермер, або переробник. Це неправильно. У всьому світі люди консолідуються, щоб бути разом», — поділився спостереженнями експерт.

Фахівець сказав, що за останнє десятиліття сільгоспвиробники зрозуміли: вплинути на ринкову ціну молока вони не можуть, тому мають працювати із собівартістю виробництва.

«Ми не могли впливати на законодавство і грали за тими правилами, які нам нав’язували. Але багато членів Асоціації виробників молока розуміли, що без змін на державному рівні не обійтися. Тоді почалася співпраця з міжнародними організаціями. За підтримки ФАО та ЄБРР почали відбуватись засідання робочої групи з питань регулювання молочного ринку в профільному міністерстві. Вони стали початком діалогу з владою. Ми почали активно співпрацювати з депутатами. Є моменти, коли діалог не складається, але ми не опускаємо рук», — зауважив експерт.