Хто кращий: результати змагань гібридів кукурудзи

Хто кращий: результати змагань гібридів кукурудзи

Служба новин 16 жовтня 2015 1077 0

Кукурудза на сьогоднішній день — чи не найважливіша сільгоспкультура для аграріїв як України, так і усього світу, тому більшість фермерів роблять ставку саме на неї. Наприклад, у корпорації «Агропродсервіс» (с. Настасів, Тернопільська обл.) посіви кукурудзи складають близько 20% від усієї площі. За словами представників господарства, ця культура є однією з основних товарних позицій та займає значну частину у зернофуражному балансі, оскільки господарство має велике поголів'я свиней і ВРХ.

13 жовтня саме на базі підприємства «Агропродсервіс» було проведено справжній «батл» гібридів кукурудзи. Між собою змагалися одинадцять насіннєвих компаній: «КВС Україна», «Дюпонт Піонер», «Лімагрейн», «Сингента», «Декалб», «Голден Вест» (Ерідон), «Заатбау», «Євраліс», «РАЖТ», «Селекта» та «Зоря Маїс».

«Західноукраїнський чемпіонат на кращий гібрид кукурудзи» — саме так називають неординарну зустріч на полях «Агропродсервісу». Представники компанії вже багато років співпрацюють з різними постачальниками та виробниками насіння кукурудзи, постійно засівають демонстраційні посіви та слідкують за їх результатами. Проте публічно оголосити їх вирішили вперше. То чиї ж гібриди показали себе найкраще?

Початок змагань

«Ми ставимо собі за ціль висівати найкраще насіння, найсучасніші гібриди, які дають максимальний результат. Щоб слідкувати за їх показниками та виявляти, який із них себе проявляє краще, ми щороку сіємо демо-ділянки. Але якщо людина фізично не присутня в полі під час збору врожаю на такій ділянці, то не завжди виникає довіра до озвученого результату, тому, разом з представниками насіннєвих компаній, ми вирішили цього року зібрати врожай в онлайн-режимі та показати результат усім, хто в цьому зацікавлений», — говорить Андрій Баран.

Вихідні дані

Отже, умови проведення чемпіонату: демонстраційне поле корпорації «Агропродсервіс» — 25 га, учасники — 11 насіннєвих компаній, від яких представлено 135 гібридів кукурудзи з ФАО від 170 до 480, агрономи-представники насіннєвих компаній, комбайни, електронні ваги та онлайн-таблиця результатів, за якою можна стежити безпосередньо в полі.Андрій Баран пояснює, що метою проведення змагань насамперед є вивчення, порівняння та аналітика результатів по кожному з гібридів.

«Хоч ми й називаємо це дійство «чемпіонатом», але насправді «чемпіона» визначити неможливо. Якщо якийсь гібрид покаже себе краще, це ж не означає, що всі кинуться його купувати і висіють тільки це насіння. Ми розуміємо, що за результатами одного року неможливо розкрити потенціал гібриду. Ті, які самі висіваємо, вивчали кілька років. На чемпіонаті ми аналізуватимемо причини тих чи інших показників і обов’язково зважатимемо на погодні умови цього року, особливості генетики і направленості кожного з гібридів. Адже всі вони по-різному показують себе в специфічних умовах», — наголосив він.

Чистота експерименту витримана. Демо-поле однорідне, гібриди засівались в один день, однаково вносились добрива та проводились ідентичні технологічні операції.

Збір зерна

У «Агропродсервісі» практикують традиційний обробіток – оранка, дискування, глибоке розпушування. На демонстраційній площі попередником був ярий ячмінь, проводилась оранка. Сюди було внесено 100 т гноївки, 1,5 ц калію хлористого, 1,5 ц нітроамофоски. Азотні добрива не вносились. Що стосується системи захисту, здійснювався лише обробіток від бур’янів — вносився гербіцид «МайсТер» компанії Bayer. Від шкідників і хвороб не кропили.

Що кажуть виробники

Про показники гібридів, їх холодостійкість, посухостійкість та продуктивність в умовах 2015 р. розповіли представники насіннєвих компаній.

У Limagrain діє спеціальна програма відбору генетичного матеріалу за ознакою посухостійкості. Фактично всі гібриди тестуються на цей показник.

«Незабаром ми представимо інноваційну технологію оптимізації посухостійкості — «Гідранео». Ця технологія включає в себе гібриди, які дають високі показники продуктивності та в умовах гарного зволоження, і в умовах посухи. І додаткові послуги, які допоможуть господарствам отримати вищий урожай в посушливих умовах. Першим кандидатом буде гібрид «Адевей» з ФАО 290, він сьогодні тут представлений», — ділитися планами компанії Микола Романенко.

Експерт звертає увагу наших журналістів на тріщини в грунті біля посівів «Адевея» і на те, як добре при таких умовах розвинений початок.

Також агроном пояснює, що в період посухи, гібриди з високим ФАО набагато більше страждають, ніж гібриди середньої та низької стиглості. Оптимальний діапазон ФАО в цьому регіоні, за його словами, від 230 до 330. Як правило, гібриди з високим ФАО мають більший потенціал врожайності, але потребують відповідно в більшому відсотку вологості і добрива. Тому, навіть якщо в умовах цього року вони проявлять себе добре, відсоток вологості буде занадто високий і витрати на сушку зерна будуть невиправдані.

Чи не найбільшу кількість гібридів на демо-полі корпорації представила компанія «КВС Україна».

«На даному полі ми представляємо лінійку у 20 гібридів з ФАО 180-320. Раджу вам звернути увагу на показники нашого нового гібриду Сільвініо (ФАО 200), який має хороший потенціал урожайності і високу вологовіддачу. В минулому році даний гібрид дав показник у 138 ц/га, за сьогоднішніх умов на тестовій площі його результат 104,5 ц/га. Інший наш рекордсмен — гібрид Крабас (ФАО 300). Показник на демо-ділянці — 102,6 ц/га. Основна відмінність наших гібридів в тому, що вони стійкі до вилягання та холодостійкі», — говорить торговий представник відділу кукурудзи та олійних культур «КВС Україна» в Тернопільській області Михайло Гордій.

Більш детально з показниками кожного зі 135 гібридів та результатами «змагань» можна ознайомитися у таблиці.

Більш детально з показниками кожного зі 135 гібридів та результатами «змагань» можна ознайомитися у таблиці. kukurudza.in.ua

Дарина Козоріз, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою