Тетяна Стукало: Попит на полуницю цього сезону був вищим за пропозицію

Тетяна Стукало: Попит на полуницю цього сезону був вищим за пропозицію

1 серпня 2022 1713 0

Незалежно від сезону всі аграрії дуже часто вдаються до характеристики «рік був непростим». Аналогічне твердження цього року використовують і ягідники. У зв’язку з нестабільною ситуацією в країні, не всі аграрії змогли вчасно внести ЗЗР та добрива. Крім цього, літо з перепадами температури, від аномальної спеки до різкого похолодання з дощами й градами. А для ягідників, у яких сезон збору є коротким, кожен із факторів є важливим. 

Сьогодні ми підбиваємо підсумки полуничного сезону 2022 р. разом з керівником розплідника Tevitta Тетяною Стукало.

Kurkul.com: Скільки площ у Tevitta засаджено полуницею? 

Тетяна Стукало: У цьому році ми збільшили насадження полуниці на 15 га. У наступному сезоні плануємо збільшення площі до 60 га. Вже 2 сезони працюємо за однорічною технологією вирощування полуниці.

Читайте також: Найпоширеніші хвороби суниці та боротьба з ними

Kurkul.com: А чому саме однорічна технологія? Багато ж хто закладає багаторічні насадження.

Тетяна Стукало: Бренд Tevitta сертифікований Global GAP, який формує правила щодо використання пестицидів. Згідно з ним користування більшою частиною фунгіцидів заборонено. Виростити якісний продукт без застосування більшої частини фунгіцидів тяжко, тому ми прийшли до однорічної технології, яка дозволяє продукції відповідати вимогам, і вирощувати якісний урожай.

Посадковий матеріал виготовляємо самостійно. Вартість догляду за багаторічними насадженнями — прополювання, обробка тощо, аналогічна ціні перезакладки плантацій. Тому вартість такої технології не дуже відрізняється від традиційної. 

Kurkul.com: Яка врожайність полуниці була в цьому сезоні, чи можемо ми сказати, що рік для полуниці був хорошим?

Тетяна Стукало: Середня врожайність полуниці в цьому році від 15 до 21 т/га в залежності від сорту. У нас є сорти, які цього року вродили дуже добре. Це Брілла, Зенга-Зегана, Азія. Натомість є сорти, які й розчарували, такі як Фредеріка, Мармелада

Kurkul.com: Що вплинуло різницю врожайності між сортами?

Тетяна Стукало: Врожайність будь-якої культури у відкритому ґрунті залежить від погоди. Інша справа вирощувати в тунелях. Ранні сорти постраждали від зворотних заморозків. Тобто 20-25% врожаю на ранніх ягодах було втрачено ще на етапі цвітіння. 

Літо було доволі холодне. Полуниця дуже довго лежала на полі, важко дозрівала, тому що в ночі було +10…+12°C, а в день — 16…18°C. Все стабілізувалось тільки на початку липня, тоді й були хороші збори.

Вирощуємо як ранні, так і пізні сорти. Щодо останніх, у цьому році була важка історія.  Натомість ремонтнатні сорти показали себе дуже гарно. Зараз вони заходять на друге плодоношення.

Kurkul.com: Розкажіть про досвід про вирощування у тунелях

Тетяна Стукало: На підприємстві є тунельний комплекс. Він працює поки тестово: туди висадили різні сорти ремонтантної полуниці по 2-3 тунелі, бо до кінця із сортом ще не визначились. На цей момент ми спостерігаємо за урожайністю – є сорти, які в перший рік плодоношення показують себе низьковрожайними, зате на другий рік можуть бути фаворитами, є навпаки. Але особливістю вирощування полуниці у тунелях є контрольоване середовище, яке дозволяє завжди мати полуницю високої якості.

Читайте також: Найпоширеніші хвороби ожини та боротьба з ними

Kurkul.com: Після цього сезону напевно зрозуміли, які сорти краще не садити?

Тетяна Стукало: Загалом в нас було 24 сорти. У цьому році ми вже чітко зрозуміли, які  прибираємо. Дуже хотілося б вибрати 5 фаворитів і працювати на потенціал з ними. Але є розуміння, що цього робити не можна. Бо кожен рік для якогось сорту більш вдалий, ніж для іншого. Рідко бувають роки, коли погодні умови підходять для всіх сортів.

Kurkul.com: З врожайністю зрозуміло, а як щодо ціни: вона дуже змінилась у порівнянні з минулим роком? 

Тетяна Стукало: Орієнтовно ціна піднялась від 30% до 50% в гривні. Минулого року гуртова ціна була 25-40 грн/кг, у цьому — 50-60 грн/кг. З урахуванням, що курс долара виріс, то виробники зростання не дуже відчули.

Kurkul.com: Як з точки зору виробника можна оцінити ринок полуниці цього року?

Тетяна Стукало: Спілкуючись з колегами по ринку, ми дійшли висновку, що ринок не був повністю насичений. Пізні сорти взагалі багато кого розчарували. До того ж в цьому році було нашестя трипси, спалахи фузаріозу, з яким багатьом фермерам довелося боротися.

Збір цього року закінчився швидко, після холодних дощів. До опадів ми збирали 20-30 т в день, після довелось його практично завершити. 

Kurkul.com: Як вплинула відсутність Херсонської та Миколаївської ягоди? 

Тетяна Стукало: Якби повернулись наші південні регіони, чому ми б були безмежно раді, то ситуація на ринку була б звичайно іншою. Ринок би був більше насичений ягодою, і споживачів було б більше. Наразі до старту сезону прогнозували вартість полуниці по 20 грн/кг. А стартували збір врожаю по 50-65 грн/кг, і така вартість протрималася до самого її кінця. Як бачимо, прогнозувати щось в умовах сьогодення досить важко. 

Kurkul.com: Щодо малини, то її вартість цього року доволі висока. 

Тетяна Стукало: Були новини, що пройшов град у Сербії та Хорватії, певні регіони постраждали. А через те, що вони є ключовими гравцями ринку, то відповідно ціна на малину тримається. Наразі ціна тримається на позначці 70 грн/кг при здачі її на завод по заморозці.

Kurkul.com: Знаю, що в Tevitta є і сади з вишнею. Її також приймають і на завод. Які цього року врожаї та чи сезон можна вважати успішним? 

Тетяна Стукало: У нас 117 га загальна площа вишневого саду. До його складу входить 27 га дорослого саду, це ті насадження, яким понад 5 років і вони мають високий ступінь плодоношення, а все інше – молоді дворічні вишні. Детально говорити про урожайність вишні будемо пізніше. Наразі результатами збору вишні ми задоволені.

Українці купували полуницю за середньо ціною в 50 грн/кг. Але через опади, сезон був коротким. Попит перевищував пропозицію і покупці готові були платити навіть більше, щоб ягода була на ринку. Що буде на наступний сезон та чи збільшувати ягідникам площі — сказати важко. Прогнози на цей рік не збулись, тому кожне господарство виходить з власних можливостей.

© Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus