Суниця садова

Найпоширеніші хвороби суниці та боротьба з ними

19 травня 2022 2342 0

Однією із найбільш актуальних проблем сьогодення для кожного виробника є проблема реалізації вирощеної продукції. Але для того, щоб реалізувати продукцію за максимально вигідною ціною потрібно виростити якісний та чистий продукт, враховуючи всі вимоги до збуту.

Бренд заморожених ягід, овочів та фруктів Tevitta, який має один із найсучасніших та наймодернізованіших заводів заморозки продукції, був створений насамперед на основі досвіду. Тому фахівці компанії, як ніхто знають яких технологій варто дотримуватися при вирощуванні якісної ягоди.

Читайте також: Експорт фруктів, соків та джемів — куди вирушають українські плоди

Редакція Kurkul.com поспілкувалась з менеджером розвитку агротехнологій LNZ Group Віталієм Лапчинським, який має великий практичний досвід у вирощуванні суниці, та готовий поділитися порадами щодо підбору правильної технології та запобігати захворюванням та пошкоджень шкідниками.

Біла та бура плямистості листків суниць. Ці хвороби, маючи в основі зовсім різних грибкових збудників захворювання вражаючи фотосинтетичний апарат рослин, значною мірою зменшують продуктивність ягідних насаджень.

Ознаки хвороб часто схожі, виражаються червоно-бурими плямами на листках рослин. Розвиток збудника білої плямистості завершується утворенням на вражених тканинах ледве помітного білого нальоту спороношень гриба, а на вражених бурою плямистістю листках, на плямах утворюються чорні подушечки спороношень гриба. Масове всихання та відмирання  листків негативно позначаються на врожаю поточного та наступного років.  Запобігти розвитку та поширенні хвороби можна обробивши ягідник на початку вегетації 1% бордоською рідиною, а перед цвітінням та після збирання врожаю фунгіцидом КІТЧ ВГ – діючі речовини (ципродініл, 375 г/кг + флудіоксаніл, 250 г/кг), що запобігає проникненню спорів гриба в тканини рослини та зупиняє ріст міжклітинного та поверхневого міцелію.

У міру дозрівання врожаю на суничнику можна спостерігати прояви білої, сірої та чорної гнилі.

Читайте також: Дайджест перспективних ягідних культур: від класики до новинок

Збудник білої гнилі викликається грибом Sclerotinia libertiana, який вражає ще цілий ряд овочевих і польових культур. Захворювання зберігається у ґрунті та рослинних рештках. За сприятливих умов (сира та прохолодна погода) міцелій гриба проростає у тканини кореня, стебел «вбиваючи рослину». Ягоди, що встигли сформуватися стають мокрою, кашоподібною масою. Для боротьби зі збудниками білої гнилі використовуються заходи такі ж, як із сірою гниллю суниць і малини. Окрім того, рекомендую звернути увагу на фунгіцид Тринол (фенгексамід 500 г/кг) від DEFENDA – високоефективний від сірої гнилі, не викликає резистентності у патогенів та безпечний для довкілля ЗЗР. Застосовуючи Тринол перед та після  цвітіння у нормі 1,0-1,5 кг/га ми створюємо на тканинах рослин суниць надійний бар’єр від  збудника сірої гнилі.

Після збору плодів та ягід особливої шкоди приносить чорна гниль.

Чорна гниль — це спільна хвороба суниць, малини, ожини, яблуні та інших плодово-ягідних рослин. На плодах з'являється павутинистий наліт з дрібними чорними кульками де містяться спори. У сприятливих умовах, спори поширюються в саду осідаючи на ягодах та плодах. Під час зберігання чи транспортування, за умов підвищеної вологи, захворювання може масово вражати плоди та ягоди. Щоб вберегти врожай від чорної гнилі, слід запобігати  механічним пошкодженням під час збирання та упакування плодів і ягід, зберігання та транспортування здійснювати з хорошою вентиляцією.

Досить частим явищем в насадженнях суниці є вертицильозне в’янення рослин. Хвороба призводить до поникнення кущів суниць та опускання листків. У центрі куща листки стають дрібними, хлоротичними, вся рослина набуває червонувато-жовтого забарвлення. Краї деяких листків некротизуються. Часто проявляється під час цвітіння і плодоношення культури. Поширюється конідіями. Зимує у ґрунті та в уражених рештках рослин.

Для успішного вирощування ягідних культур, захист ягідних насаджень від хвороб має комплексний характер:

  • висока агротехніка,
  • підбір високоякісного, безвірусного посадкового матеріалу рекомендованих до конкретних ґрунтово-кліматичних умов сортів та гібридів, розмножених в культурі  in vitro,
  • удобрення та розпушення ґрунту з послідуючим мульчуванням,
  • фунгіцидний захист протягом вегетації та позакореневе підживлення,
  • просторова ізоляція.

Отже, в українських ягідників є добра підмога для вирощування здорових насаджень й отримання високих врожаїв. Аби при здачі продукції отримати максимально можливі прибутки. Нагадуємо, що завод заморожених ягід, овочів та фруктів Tevitta, приймає всі види вирощених ягід, фруктів та овочів, розташований у м. Шпола, та під час сезону працює 24/7.

Всі запитання щодо вимог та вартості можна дізнатися за телефоном: 067 380 45 87.

© Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus