Ожина

Найпоширеніші хвороби ожини та боротьба з ними

25 липня 2022 6629 0

Досвід — це найкраща школа, адже тільки самостійно навчаючись, роблячи помилки та удосконалюючи технології можна знайти саме той спосіб отримання результату, якого прагнеш. LNZ Group більше ніж 5 років займається ягідництвом, тому практики в цій сфері в них вдосталь. На додачу компанія диверсифікувала свої знання у завод по заморозці ягід, овочів та фруктів, який працює під брендом Tevitta. Це виробництво сертифіковане та відповідає вимогам стандарту Global G.A.P., що передбачає безпечність продукції та всього циклу обробки.

Фахівцями компанії успішно вдається вирощувати урожаї не тільки полуниці чи малини, а й ожини. Хоча в Україні ожина належить до малопоширених культур, але все ж є садівники, які вирощують її та отримують непоганий прибуток. Тому сьогодні в матеріалі Kurkul.com, менеджер з розвитку агротехнологій в західному регіоні компанії LNZ Group Віталій Лапчинський розповів про те, як вирощувати ожину без хвороб. 

alt

Особливості вирощування ожини. Як для споживання, так і для заморозки вирощують сорти ожини з прямостоячими або лукоподібними стеблами. Ці сорти мають щільні плоди. Продукцію з пониклими стеблами, яка має чудовий аромат та смак, використовують для технічної переробки. Ягоди ожини збирають у вранішній час після висихання роси в малогабаритну пластикову тару. Не пізніше 2 год після збору, її охолоджують до температури 0…100С. 

Крупноплідні сорти ожини часто страждають від низьких зимових температур і весняних заморозків. Тому, щоб уникнути таких неприємностей восени, після збирання врожаю, старі пагони відрізають, а молоді — стелять на ґрунт та вкривають очеретяними матами. Зверху додають сітку від вітру. Ранньою весною, мати знімають, висушують та складають для подальшого використання. Однорічні пагони підіймають та підв'язують до шпалери. Для отримання стабільних врожаїв якісної продукції ожину вирощують на крапельному зрошенні.

Кущ ожини

Хвороби ожини

У порівнянні з малиною, ожина вирізняється кращою стійкістю до хвороб. Щоб зменшити втрати врожаю, велику увагу варто приділяти запобіганю ураженню шкідливими організмами. Зокрема, це стосується борошнистої роси та іржі. Інколи ягода інфікується сірою гниллю та іншими шкідливими об'єктами. На частку грибкових хвороб припадає 80% із загального переліку захворювань, до яких схильна культура. За сильного ураження, рослини затримуються в рості та гірше родять, а врожай стає малопридатним для реалізації. Для зменшення ризиків захворювань слід вирощувати сертифікований садивний матеріал, та вчасно видаляти та спалювати заражені стебла.

Борошниста роса. Це грибкове захворювання, яке вражає ягоди, точки росту пагонів у окремих нестійких форм і молоде листя з обох сторін, особливо у вологу і теплу погоду. На уражених ягодах з'являється білий наліт. Вони стають начебто посипані борошном. Уражені ягоди стають непривабливими та непридатними для споживання у свіжому вигляді та для переробки.

Проти цієї хвороби застосовують фунгіцид Кітч ВГ від DEFENDA, який забезпечує швидкий стоп-ефект і має потужну лікувальну дію.

Борошниста роса на листках куща

Іржа. Вражає листя, ніжки, великі жилки листя і молоді пагони. Інтенсивний розвиток хвороби забирає від 30 до 60% врожаю. Хвороба проявляється на ожині на початку літа у вигляді маси дрібних помаранчево-коричневих точок (спермогонії гриба). У них формуються спермоспори, які в міру дозрівання розлітаються і покривають липкою масою спор уражену ділянку стебла, пластинки листка, великі жилки листа і пагона. Нижня частина стебла буріє, і на ній з'являються ураження світлого забарвлення, в центрі яких розташовуються помаранчеві подушечки ецидії. Сильно уражене листя опадає серед літа, що призводить до втрати врожаю ягід і в майбутньому році. Захворювання сильніше вражає потужні, добре розвинені та добре освітлені листя та кущі у вологе і тепле літо.

Читайте також: Найпоширеніші хвороби суниці та боротьба з ними

Тому дуже важливо своєчасно вжити всі заходи боротьби з іржею. Основний прийом: згрібання опалого листя та видалення перших листків з ознаками ураження. Сильно заражені іржею листя спалюють, а золу використовують на добриво. Іржа вражає ожину і при нестачі вологи в ґрунті, через те у посуху необхідний полив.

Ожину можна обприскувати сірчаними препаратами. На 10 л теплої води беруть 100-150 г колоїдної сірки. Особливістю сірчаних препаратів є їх висока ефективність проти іржі та інших грибів, попелиць і кліщів при температурі повітря не нижче 16...18 °С. У прохолодну погоду сірку не застосовують.

Для профілактики хвороби допускають обробку 1%-ою бордоською рідиною. Її застосовують спершу на молодих листкам, а потім і після збору врожаю.

Ожина

Сіра гниль. Викликає загнивання ягід при зберіганні їх понад добу. Спори гриба ботрітіс розселяються на пелюстках квітки та проникають в нього. Особливо швидко грибок розвивається при вологій погоді, в результаті чого ягоди загнивають. Таку ожину не можна вживати у свіжому вигляді, непридатна вона і для переробки.

Щоб запобігти розвитку інфекції ягоди відразу ж після збору поміщають в холодильник і тільки після цього реалізують. Іншими заходами боротьби є: розріджена посадка, вирощування ожини на провітрюваних шпалерах, використання фунгіциду Кітч ВГ від DEFENDA під час цвітіння. Післязбиральній стійкості ягід до збудників сірої гнилі сприяє також позакореневе внесення кальцієвих добрив.

Читайте також: Найпоширеніші хвороби малини та боротьба з ними

Фунгіцид Кітч ВГ від DEFENDA (діючі речовини ципродініл, 375 г/кг + флудіоксаніл, 250 г/кг) забезпечує контактно-проникаючу дію, що робить швидкий стоп-ефект і потужну лікувальну дію. Обробка ягідників проводять упродовж вегетації та до збору врожаю. Перше обприскування — в першій фазі цвітіння, друге — після цвітіння. Препарат не фітотоксичний.

До того ж Кітч ВГ зареєстрований, як препарат для суниці від сірої гнилі, бурої плямистості, білої плямистості та борошнистої роси, а також для малини та ожини проти сірої гнилі. Дозволений до використання в плодово-виноградних насадженнях та овочівництві. Норма витрати фунгіциду складає 0,75- 1,0 кг/га (10 г/5 л води). Період очікування після обробки 10-30 діб. Кількість обробок — 2, але краще обговорювати всі деталі індивідуально. Тому звертайтесь до АгроДепартаменту LNZ Group. Фахівці компанії готові проконсультувати вас.


Варто пам’ятати, що ожина є вкрай вразливою культурою. Уберегти рослини можна тільки при належному догляді, і якщо раніше були проблеми, пов’язані з паразитуванням будь-якого шкідника або захворюванням, то слід обов’язково точково ударити по ворогу, для профілактичного захисту.

P.S. Нагадуємо, що завод по заморозці бренду Tevitta приймає малину, вишню та смородину на заморозку. Пункти збору ягоди знаходяться: у м. Шпола Черкаської обл., м. Львів (контакти менеджера +380 67 380 45 87 Андрій), у Вінницькій обл. в м. Жмеринка, м. Бар та с. Миронівка (Ямпільського р-ну) (контакти менеджера: +380 67 233 26 63 Владислав).

© Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus