Оприлюднено рейтинг найпотужніших свиногосподарств

12 квітня 2023 4062 0
Оприлюднено рейтинг найпотужніших свиногосподарств
Kurkul.com

Асоціація «Свинарі України» зібрала рейтинг найпотужніших промислових свиногосподарств України. Про це пише PigUa.info.

До рейтингу вибірки увійшли 59 промислових свиногосподарств з 19 областей України.

Так, найактивніші виробники свинини представлені трьома кластерами: в Центрі — Київщина, Черкащина та Полтавщина, на Заході — Львівщина, Івано-Франківщина та Тернопільщина, а на Сході — Дніпровщина.

Читайте також: Чи є майбутнє у місцевих порід худоби — досвід Іспанії

Сукупне загальне поголів’я активу складає 1,74 млн тварин чи 56% оцінюваної чисельності промислового поголів’я свиней, маточне поголів’я становить 131 тис. гол. (близько 65% сукупної кількості промислових свиноматок за попередніми оцінками на початок 2023 р.). 

  • СП ТОВ «Нива Переяславщини» за 2021-2022 рр. запустив в експлуатацію 12-й комплекс та вийшли на потужність 19,4 тис. свиноматок (+17,4% проти 2021 р.), що збільшило загальне число тварин в компанії майже на 30%, а реалізацію на забій — у 1,5 раза.
  • ПАП «Агропродсервіс» за аналізований період наростило маточне поголів’я на понад 20% та, відповідно, збільшило потужності власної відгодівлі, покращивши показник річної реалізації на забій майже на 2/3.
  • Аналогічної стратегії дотримувались і в ПП «Аграрна компанія 2004»: додаткові 14% маточного поголів’я та розбудова власних відгодівельників дозволила збільшити чисельність утримуваного поголів’я на понад 40% проти 2021 р., а кількість пропозиції живця на забій — майже вдвічі.
  • ТОВ АПК «Насташка» за рахунок прирощення маточного поголів’я, реорганізації виробничих майданчиків та їх модернізації збільшило кількість утримуваного поголів’я та річну реалізацію на забій на 60%.
  • Помітно зросла чисельність загального поголів’я (+58%) та реалізація на забій (+20%) у ТзОВ «Угринів Еко Ферм» за рахунок заповнення попередньо збудованих потужностей.
  • ТОВ «Стейкагро» за останні два роки вийшло на повні потужності роботи в закритому циклі, наростивши маточне та загальне поголів’я (+27% та 49%, відповідно), що позбавило підприємство залежності від ситуації на ринку товарних поросят.
  • Зворотнім шляхом — збільшення потужностей відгодівлі — розвивалися ТзОВ «Ґудвеллі Україна», ТОВ «Дан-Фарм Україна», ФГ «Новий рівень 2006»: розбудова та/чи модернізація власної відгодівлі дозволила підприємствам повністю відмовитися від реалізації товарних поросят чи істотно скоротити та відгодовувати тварин самостійно.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus