Збільшення площ під цукровими буряками може призвести до профіциту цукру — експерт

20 січня 2024 135 0
Збільшення площ під цукровими буряками може призвести до профіциту цукру — експерт

Цукрові буряки у 2022 році були найбільш маржинальною культурою. Ймовірно, вони будуть такими і за підсумками 2023 року. Про це йдеться у спецпроєкті «АгроПрогнози 2024: земля, ціни, тенденції», пише Kurkul.com.

За словами експертів, це звичайно спонукає збільшити посівні площі під цукровий буряк. Але вони радять враховувати реалії, що складаються на суміжних та світових ринках.

«Світовий ринок, а особливо великі виробники цукрової тростини, декларують через високі ціни на цукор, значне збільшення площ під даною культурою. Це може призвести у сезоні 2024 року до значного профіциту цукру і зниження світових цін», — зазначив Олександр Коротинський, директор «НПЦ цукробурякового виробництва».

За його словами, українські аграрні підприємства, також повинні підходити до збільшення посівних площ під цукровим буряком дуже виважено і враховувати всі реалії світового та європейського ринків.

Як додав комерційний директор Групи компаній «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» Артем Семененко, наступного року Україна матимемо щонайменше 1,9 млн т виробленого цукру, а щонайбільше 2,1 млн т.

«Враховуючи мінімальний перехідний залишок в об’ємі 200 тис. т, що буде наприкінці цього року, та внутрішнє споживання на рівні 850-900 тис. т наступного року, у 2024/25 маркетинговому році Україна матиме від 1 до 1,2 млн т цукру на експорт», — розповів Артем Семененко.

Нагадаємо, Україна в поточному сезоні має експортувати 650 тис. т цукру, виробництво прогнозують на рівні 1,8 млн т. Даний обсяг експорту був погоджений Мінагрополітики та асоціацією «Укрцукор».

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus