Молочні ферми на лінії фронту потерпають від обстрілів та нестачі кадрів

16 березня 2024 310 0
Молочні ферми на лінії фронту потерпають від обстрілів та нестачі кадрів
Kurkul.com

ТОВ «АФ «Світанок» з Донеччини попри постійні обстріли продовжує свою роботу. Про це повідомили в Консультаційному центрі Асоціації виробників молока.

На господарстві, що знаходиться на Донеччині в безпосередній близькості від проходження бойових дій, за 2 роки війни зуміли організувати роботу так, що молочна ферма по сьогоднішній день продовжує ефективно працювати.

Зараз утримують близько 300 дійних корів, з надоєм молока понад 27,5 літрів на добу.

Попри постійні стреси корів, ТОВ «АФ «Світанок» вдається виходити на хороші показники у відтворенні стада.

Як зазначається, з початком війни багато налагоджених процесів на фермах дали збій. Були значні проблеми із транспортуванням молока, власникам ферм доводилося облаштовувати машини і самостійно доставляти охолоджене молоко на переробні заводи. Зараз ситуація трохи покращилася і молокозаводи самі збирають молоко.

Водночас досі залишається проблема кадрового голоду, точніше вона загострюється. Критично не вистачає як спеціалістів, так і робочого персоналу, зокрема, операторів машинного доїння, техніків штучного осіменіння і особливо ветлікарів.

«Потрібно розуміти, що на Сході України немає поняття безпеки. Тут немає повітряної тривоги, як такої. Є загроза артобстрілів, які не фіксуються радарами. Було таке, що за місяць 4 рази під час моєї роботи господарства зазнавали обстрілів», — розповів Дмитро Сопинський, сервісний лікар Центру ветеринарного обслуговування.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus