В Польщі завершились 6-годинні перемовини щодо розблокування кордону: що було вирішено

28 березня 2024 188 0
В Польщі завершились 6-годинні перемовини щодо розблокування кордону: що було вирішено
Depositphotos

Команда низки українських міністерств і представники профільних асоціацій під час тристоронніх переговорів Україна-Польща-Євросоюз обговорили питання розблокування кордону та пошуку спільних позицій для вирішення кризи.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Згідно з повідомленням, переговори тривали понад шість годин.

«Це була складна, але відверта розмова між міністерствами та асоціаціями. Важливо, що попередньо вже обговорили варіанти вирішення, які незабаром будуть озвучені. Водночас питання складне для всіх сторін і потребує додаткового часу. Дякую кожному з партнерів за особисте залучення в процес пошуку рішень», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Тим часом прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в України та Польщі є прогрес щодо зняття блокади на кордоні.

«Сьогодні я можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади, але головне — щодо розв'язання критичних питань, які призводять до таких блокад», — сказав Денис Шмигаль на брифінгу за результатами українсько-польських урядових консультацій у четвер.

Прем'єр зазначив, що план розв'язання цих питань виконується, хоча й не так швидко, як хотілося б українській стороні, але «однозначно маємо позитивні тенденції і позитивну динаміку, важливо цю динаміку зберегти й рухатися далі».

Денис Шмигаль

Також Денис Шмигаль додав, що Україна для деблокади кордону запропонувала план з п’яти кроків:

  • Україна погодилася на обмеження, зокрема й запобіжники, які запропоновані Єврокомісією щодо українського аграрного експорту. Це компроміс, який необхідний для країн, аби аграрний експорт з України не ніс навіть теоретичної загрози польським агровиробникам.
  • Україна звернулася до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг, тобто аналіз, законодавства в аграрній політиці та транспорті. Вже є рішення Єврокомісії щодо пріоритетного скринінгу розділу, який стосується аграрної політики. Очікується, що це відбудеться наприкінці квітня.
  • російський та білоруський аграрний експорт до ЄС має зупинитися. 
  • Запропоновано створити антикризовий штаб. Уже налагоджено регулярну взаємодію між міністрами сільського господарства й економіки двох країн. 
  • Звернулися до Польщі, аби вільний пропуск через кордон був не лише для боєприпасів і гуманітарної допомоги, але й пального. Це важливо, бо це безпосередньо стосується питань національної безпеки. Польща внесла пункти пропуску на кордоні й прилеглі шляхи до переліку об’єктів критичної інфраструктури. Україна вчинила так само.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus