Український імпорт не впливає на ціну зерна в Польщі — дослідження

19 березня 2024 153 0
Український імпорт не впливає на ціну зерна в Польщі — дослідження

Твердження про те, що імпорт української агропродукції до Польщі є вирішальним фактором, який впливає на становище польських фермерів, не відповідає дійсності. Про це пише Укрінформ.

Про це свідчать дані аналітичного дослідження «Зерно незгоди: Аналіз аграрних протестів», проведеного експертами незалежного Інституту публічних фінансів (IPF).

Так, польські аналітики проаналізували правдивість тверджень, що найчастіше озвучуються під час «зернової кризи» і протестів у Польщі. Отримані ними дані свідчать, що ввезення зернових з України суттєво не впливає на зменшення цін на зерно у Польщі, а також — на ситуацію з цінами в ЄС. Хибним також є твердження, що частина зерна імпортується з України у Польщу через інші країни, зокрема Литву.

Аналітики спростували й поширену у Польщі думку, що ембарго на імпорт з України може суттєво вплинути на стабільність цін на сільськогосподарському ринку. Експерти наголошують, що ембарго не має значного впливу на ціни у масштабі країни, особливо в умовах єдиного аграрного ринку ЄС, оскільки ціни залежать від багатьох факторів, у тому числі від ситуації у світі.

Також наголошується, що імпорт з України не є основною причиною економічних труднощів польських аграріїв.

Водночас польські фермери протилежної думки і планують розширити свої протести. Вони оголосили, що 20 березня планують сотні демонстрацій та блокад по всій країні.

Протести плануються у близько 400 місцях по всій території Польщі, зокрема на десятку важливих доріг на під’їзді до Варшави.

Поліція попередила також про труднощі на вулицях Кракова, де протестувальники планують заїхати на сільськогосподарській техніці безпосередньо у місто. 

Проблеми очікують також у Гданську, де акція на вулицях міста триватиме з 10 до 16 години.

Також польські фермери продовжують блокувати кордон з Німеччиною у напрямку Берліна на двох пунктах пропуску — у Свєцко і Ґубінку. Вони виступають проти напливу сільськогосподарських продуктів не лише з України, а також з білорусі, росії та інших країн.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus