В Україні почали виготовляти органічну олію з волоського горіха

14 квітня 2024 74 0
В Україні почали виготовляти органічну олію з волоського горіха
Facebook

«Агрофірма «СВІТАНОК» з Харківщини, яка має статус найбільшого органічного саду горіхів в Україні (175 га), запустила виготовлення органічної олії з волоського горіха. Про це повідомив Геннадій Юдін, президент Української горіхової асоціації.

Загалом агрофірма має декілька видів діяльності, окрім горіхівництва тут займаються вирощуванням зернових та зернобобових та розводять свиней.

Щодо горіхівництва, то у «СВІТАНКУ» вирощують 72 га фундука та 103 га волоських горіхів. У 2022 р. господарство пройшло органічну сертифікацію саду згідно з вимогами європейського сертифікаційного органу Organic Standart. На території саду збудований цех переробки горіхів.

Однак керівник Олександр Колісник прийняв рішення про подальший розвиток переробки горіхів — створення коопераційного виробничого ланцюжка із виробництва органічної горіхової продукції.

До виробничого горіхового ланцюжка було задіяне підприємство з виробництва олії — ТОВ «М «ПЛЮС ГРУП» (м.Київ), яке теж має сертифікацію Organic Standart та вже багаторічний досвід олійного виробництва з різних сільгоспкультур та експорту олії.

Наразі вже виготовлена перша промислова партія органічної олії з волоського горіха.

«Це перша в Україні органічна горіхова олія, яка виготовлена в повністю органічному виробничому ланцюжку: органічний горіховий сад — органічний виробник олії», — зазначив Геннадій Юдін.

В подальших планах — експорт органічної горіхової олії.

Читати за темою: З політики в агробізнес: Аваков інвестував у вирощування горіхів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus