Пані Юпітер з Харківщини планує відновити роботу школи кондитерського та сирного мистецтва

11 квітня 2024 32 0
Корівник фермерського господарства «Пані Юпітер»
Корівник фермерського господарства «Пані Юпітер»

Фермерське господарство «Пані Юпітер» з Харківщини, яке на початку великої війни опинилося в окупації, проте продовжувало роботу під масованими ракетними обстрілами, наразі намагається повноцінно відновити свою роботу. Про це пише bzh.life.

Господарство поступово відновлює свою роботу, але до довоєнних обсягів виробництва ще далеко. Зменшилася кількість надоїв у корів. Плюс сучасне обладнання, яке забезпечувало роботу ферми, потребує ремонту після того, як майже два роки стояло без діла — деякі деталі потребують заміни або просто профілактичної чистки.

У зв’язку з цим змінився асортимент продукції. Сири у великих головках і витримкою два роки вже не роблять, бо складно робити такі довгі прогнози.

«Робимо йогурт, сметану, продаємо свіже молоко. Готуємо свіжий сир, як от кисломолочний або рикоту, а також сири витримки два місяці. Це хороший смачний сир, але не той, який подають до якогось вишуканого вина. Бо для вишуканого сиру треба набагато більше часу», — розповіла керівниця Наталя Коваль.

Щодо покупців, то якщо до війни ферма продавала продукцію і бізнесам, і приватним клієнтам, і туристам, які відвідували екскурсії, то зараз це переважно приватні замовлення, які відправляють «Новою поштою» по всій країні.

Зараз ферма готується відновити співпрацю з Danone і поставляти їм молоко для їхньої продукції.

Що стосується екскурсій, то до завершення війни Наталя Коваль проводити їх не планує.

«Я не можу запрошувати людей до себе в гості, оскільки не можу гарантувати їхню безпеку», — пояснила вона.

У найближчих планах «Пані Юпітер» — відновлення роботи школи кондитерського та сирного мистецтва, а також співпраця з селянами, в яких подружжя Ковалів планує закуповувати фрукти та ягоди. Продукцію планується використовувати в десертах, а також робити з неї соуси та варення.

«Хочемо підтримати селян, які в умовах війни знаходяться на межі виживання, а також розширити власний асортимент», — зазначила фермерка.

Детальніше про роботу ферми під час окупації читайте в інтерв'ю «Наталя Коваль: Мою молочну ферму може знищити окупація».

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus