Соняшник і озима пшениця на півдні Одещини стали нерентабельними — фермер

18 квітня 2024 694 0
Посівна у ФГ «СІМ-Агроюг»
Сергій БодяПосівна у ФГ «СІМ-Агроюг»

З 2020 р. фермери півдня Одещини вирощують сільгоспкультури в ризикових умовах посухи. Про це розповів директор аграрного підприємства ФГ «СІМ-Агроюг» Сергій Бодя.

«Вже у 2020 році ми, фермери півдня Одеської області, вирощували культури в ризикових умовах через посуху. У 2021 році ми тільки почали надіятись, що буде краще і не буде посухи, але у 2022 почалось повномасштабне вторгнення і знову повторилась посуха, тому ми дуже відчули недобір по врожайних. Фермери півдня отримали подвійний удар від війни й погодних умов. Там, де ми колись отримували 2-3 тонни соняшнику, було по 250-300 кілограмів. Тобто не було рентабельності ще до вторгнення через посуху, а після — ще й впали ціни», — розповів аграрій.

Раніше Сергій Бодя займався культурами, які мають попит в нашій державі та світовому ринку: соняшник, озима пшениця, озимий ячмінь, кукурудза, кормовий ячмінь, ріпак, зернобобові культури. Зараз посіви соняшнику зменшили через відсутність достатньої вологи.

«Соняшник і озима пшениця вже не є рентабельними, а ми їх тримаємо в господарстві як стратегічні культури для того, щоб був хліб. Дай Боже, щоб не дійшло до того, що ми залишились на хлібі та олії, але ці культури потрібні, щоб зберегти продовольчу безпеку в державі в умовах війни. Тому ми їх продовжуємо вирощувати, але додаємо нішеві культури, наприклад, розторопшу, бобові культури: горох, сочевиця, соя тощо», — пояснив фермер.

Його непокоїть, що на Півдні країни ситуація зі врожайністю гірша, ніж у тих регіонах, де вологість краща і там аграрії мають можливість вирощувати сою, яка дійсно стала досить популярною культурою. А податки усі фермери сплачують однакові.

«Я читаю багато фермерів і є ті, які кажуть, що якщо цього року теж буде посуха, то будуть відмовлятися від полів, бо господарства вже на грані виживання. Якщо держава змінить податкове навантаження і більше матиме співпрацю з банками — це буде дуже велика допомога», — підсумував Сергій Бодя.

Тим часом керівник кооперативу «Вікторія 1212» Дмитро Артеменко переконаний, якщо на півдні Одещини не реалізують проєкт зі зрошення, то регіон може перетворитись на пустелю.

«При радянській владі у нашому Кілійському районі зрошувалось 98% площі. Тоді вони могли зробити, а зараз, коли такі вже технології — ніхто не хоче. Якщо тут не зроблять в нашій зоні зрошення — у нас тут буде пустеля. Південь Одеської області — це Буджацький степ, це Ізмаїльський, Болградський, Білгород-Дністровський район, оця зона — степ, без зрошення тут нічого не можна вирощувати», — пояснив фермер.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus