Кооперація може відновити українське село — ІнтерАгроДебати

10 листопада 2016 117 0
Експерти наголошували на необхідності кооперативних шкіл
kurkul.comЕксперти наголошували на необхідності кооперативних шкіл

В Україні потрібно створити фермерські кооперативні школи, щоб навчати селян об’єднанню та раціональному використанню своєї землі, а також продукції, яку вони вирощують.

Про це говорили спікери інтерактивної платформи «ІнтерАгроДебати» під час третього дня міжнародної аграрної виставки «ІнтерАГРО 2016».

Зокрема, президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden» Валентина Лановенко відзначила, що експортувати свою продукцію можуть навіть невеликі господарства. Але для цього їм потрібно об’єднатися.

«Кожен селянин, який має від 1 га до 40 га може заробляти непогані кошти на вирощуванні органічної зелені або органічних яблук. Для того, щоб експортувати їх, а не лише продавати на внутрішньому ринку, я раджу кооперуватися. Можна продавати не лише яблука, адже зараз попит на європейському ринку має сушка, яка коштує від 40 євро за кг. Тобто українські виробники яблук, які мають неліквідний товар, можуть виготовляти сушку, кооперуватися, формувати партію, отримувати сертифікацію і експортувати її закордон», — наголосила Президент академії органічного садівництва Валентина Лановенко.

Про плюси кооперації зазначив і президент Українського Кооперативного Альянсу Зіновій Свереда.

«Кооперація в українців у крові. Фермери, кооперативи та представники влади мають сісти за стіл переговорів та створити прозору модель, за якою вони б працювали далі. Бо селяни не зовсім обізнані, як зробити кооперацію успішною, де знайти покупців і як оформляти документи», — говорить Зіновій Свереда.

На допомогу фермерам має прийти кооперативна освіта, переконана голова спілки «Інноваційне фермерство та кооперація» Ірина Кухтіна.

«В Україні, як і за кордоном потрібно створити фермерські кооперативні школи. Вони мають стати освітнім осередком для людей, які б хотіли стати членом кооперативу. Українські кооперативи зазвичай не є успішними, бо не мають лідерів, які б мали спеціалізовану освіту», — прокоментувала вона.

Людмила Лутицька, Вікторія Сумченко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus