Мрія намагається відібрати землю в Перлини Поділля (ОНОВЛЕНО)

22 липня 2017 386 0
Сергій Іващук, генеральний директор «Агрофірми «Перлина Поділля»
latifundist.comСергій Іващук, генеральний директор «Агрофірми «Перлина Поділля»

Рейдерська компанія «Білогір’я Агро-М» намагається перереєструвати 360 договорів на земельні ділянки, які орендує «Агрофірма «Перлина Поділля».

Директор агрофірми Сергій Іващук звинувачує Комісію при Мін’юсті у сприянні незаконним махінаціям із реєстрацією договорів оренди.

Перші спроби відібрати землі ТОВ НВА «Перлина Поділля»  відбулися весною цього року. На підставі скарги ТОВ «Білогір’я Агро-М» Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації прав Міністерства юстиції України без попередження скасувала договори оренди, які раніше уклала «Перлина Поділля».

Як вдалося встановити, кінцевим бенефеціаром «Білогір’я Агро-М» є агрохолдинг Мрія Холдінг Сайпрус Лімітед, зареєстрований в Республіці Кіпр м. Нікосія.

Про це в інтерв’ю Latifundist.com розповів керівник ТОВ НВА «Перлина Поділля» Сергій Іващук.

За його словами, скарга стосувалася земельних ділянок загальною площею 360 га, а самі рейдери зазіхають на 1 тис. т урожаю.

Уперше Комісія розглядала скаргу «Білогір’я Агро-М» щодо договорів оренди 4 квітня 2017 р., але про її засідання «Перлину Поділля» не повідомили. У результаті без жодних аргументів була скасована держреєстрація договорів оренди.

Після зверненя агрофірми до реєстраторів ці договори поновили у встановленому законом порядку.

На наступному засіданні Комісії уже були присутні представники «Перлини Поділля» разом із пайовиками та головами сільських рад. Зрештою члени Комісії відмовилися розглядати цю ситуацію, оскільки це спір двох суб’єктів господарювання і мав би бути вирішений у судовому порядку.

«Попри такі запевняння вже 30 червня 2017 р. наші договори оренди почали знімати з реєстру. Спеціаліст відділу діловодства Мін’юсту повідомив, що правові висновки і накази були не готові. Однак нашому представнику надали лише накази, хоча ці документи є похідними від правових висновків. І на базі цих висновків заступник Міністра юстиції України Олександр Мороз підписав накази,  якими скасовувалися орендні договори нашого підприємства», — обурюється директор «Перлини Поділля» Сергій Іващук.

Після цих подій в агрофірмі звернулися до Хмельницького окружного адмінсуду, який 4 липня 2017 р. заборонив проведення будь-яких реєстраційних дії щодо цих спірних  земельних ділянок.

Отже, як пояснив Сергій Іващук, ніякої реєстрації спірних 360 договорів взагалі не могло бути. Але доки суд виносив ухвалу, реєстратор ТОВ «Білогір’я Агро-М»  встигла зареєструвати близько 25 договорів.

Позицію агрохолдингу «Мрія» щодо спірних земель озвучив директор з юридичних питань Сергій Ігнатовський.

«Компанія «Білогір’я Агро-М» є дійсним активом «Мрії» і входить в його структуру з моменту свого створення 25 червня 2011 р. А між «Мрією» та власниками землі в 2012 р. заключені договори оренди цих ділянок терміном на 5 р. Ці договори зареєстровані в Держгеокадастрі відповідно до встановленого порядку і є дійсними. Будь-які інші особи не мають права користуватися цією землею», — розповів Сергій Ігнатовський.

Тож в агрохолдинзі «Мрія» спростовують обвинувачення щодо незаконного захоплення земель і стверджують, що з погляду закону власником урожаю є «Білогір’я Агро-М».

Крім того, маючи чинні зареєстровані договори оренди на спірні 360 га, «Мрія» в повному обсязі виконувала свої зобов'язання перед власниками землі.

У компанії  виплачували орендну плату, а також всі податкові відрахування за всі роки, у тому числі за 2016 р., про що є всі підтверджуючі документи. Агрохолдинг має намір здійснити ці виплати і в 2017 р.

Kurkul.com слідкуватиме за перебігом конфлікту та оперативно інформуватиме читачів на своїх сторінках!

Нагадаємо, що в Україні в період жнив почастішали випадки рейдерських захоплень сільгосппідприємств. Найчастіше аграрії відстоюють свої права на оренду та збір урожаю у Кіровоградській (с. Бережинка та с. Добре), Вінницькій та Одеській області.

Виконано за допомогою Disqus