Ціни на добрива перед посівною — чи подешевшає КАС і селітра

Ціни на добрива перед посівною — чи подешевшає КАС і селітра

19 березня 2024 737 0

Цього року потрібно продати 3,76 т кукурудзи, щоб купити 1 т карбаміду. Минулого сезону аналогічна кількість добрива вартувала 3,57 т кукурудзи. Щодо аміачної селітри чи комплексного добрива тенденція більш позитивна — в цьому сезоні потрібно витрати меншу кількість зерна на купівлю цих добрив. Втім сезон підживлення тільки розпочато. Тому про тенденції на ринку добрив під час засідання Trend and Hedge Club розповів аналітик компанії Barva Invest Костянтин Кінжалов.

Ціни на газ та аміак

Найбільш вживані добрива як у світі, так і в Україні — це азотна група. Основною сировиною для виробництва азотних добрив є природний газ. Саме коливання цін на газ впливатиме на формування ціни азотної групи.

У світлі останніх тенденцій, ринок природного газу в Європі відзначається певною стабільністю, порівняно з попереднім роком. Хоча ціни на газ трохи піднялися, починаючи з минулого літа, цей ріст був недовготривалим і згодом замінився поступовим зниженням. Це також відобразилося на ціні аміаку, який є похідним продуктом виробництва від газу.

На початку минулої осені спостерігалося помітне зростання цін на аміак, викликане прогнозами подорожчання природного газу. Додатковим фактором стало скорочення виробництва, що призвело до деякого дисбалансу на ринку, де попит перевищував пропозицію. Проте, починаючи з третього кварталу, ціни на природний газ почали знижуватись, відтак подешевшав і аміак. Ця динаміка вплинула на всі похідні продукти і забезпечує ринкову стабільність, утримуючи рівень цін на прийнятному рівні.

«Наразі європейське виробництво працює в нормальному режимі завдяки малим коливанням цін на газ. На відміну від попереднього сезону, в цьому році в Європі ціни на газ мали тенденцію до зниження. Тому склались досить сприятливі передумови для виробництва азотних добрив», — розповів Костянтин Кінжалов.

Ціни на природній газ/аміак

Він додав, що завжди зберігається можливість зупинки виробництв на позапланові ремонти, але якщо це явище не буде масовим, то ринок буде більш-менш збалансований. Тому різких стрибків цін на аміак не варто очікувати. Відтак можуть знизитись ціни на азотні добрива, але ця тенденція за заводами, які будуть зважати на ринкову ситуацію.

Ціни на аміак

Карбамід

На світовому ринку ціни на карбамід піддаються впливу різноманітних факторів, зокрема попиту в країнах, таких як Індія, Бразилія, США та інші. Тобто вони то знижуються, то збільшуються, але значних коливань немає. 

«Наразі увага аналітиків спрямована на індійський тендер, який не проводився вже 2,5 місяці. Ця подія може викликати певний тиск на світові ціни. Відкладення проведення тендеру спричиняє невизначеність на ринку, особливо з урахуванням того, що ключові імпортери, за винятком США, не проявляють активного попиту. Ці фактори впливають на поточні тенденції цін на карбамід, які, внаслідок цього, можуть зазнати певного зниження в перспективі», — зазначив аналітик. 

Світові ціни на карбамід

Український ринок добрив, зокрема карбаміду, показує стійке зростання попиту, особливо перед настанням сезону внесення. Завдяки поліпшенню умов для продажу сільськогосподарської продукції, споживачі проявляють значний інтерес до придбання добрив. 

«На цю мить ПрАТ «Азот» залишається єдиним виробником карбаміду в Україні. Замовлення на заводі у можливе лише за умови оплати зараз і отримання товару у квітні. Тому присутність українського товару на ринку обмежена, і для швидкого відвантаження краще звертатися до торгових компаній», —  зазначив Костянтин Кінжалов.

Рекомендована ціна для українського карбаміду з доставкою становить від 22 000 до 25 000 грн/т. У портах ціна може сягати 22 000 — 23 000 грн/т без доставки. Однак, в портах найчастіше пропонується імпортний товар, зокрема з Азербайджану, Узбекистану, Туркменістану. Також очікується імпорт з Північної Африки, зокрема з Єгипту. 

Ціни на карбамід в Україні

На західному кордоні ситуація менш сприятлива через блокування кордонів, що призводить до зменшення попиту на азотні добрива в цьому регіоні. Однак збільшення обсягів морського постачання через покращення логістики в портах, зокрема в Одесі, сприяє підвищенню доступності товарів і зменшенню вартості логістики.

«Що нас чекає? На світовому ринку ціна матиме тенденції до зниження, але треба уважно відстежувати поведінку індійських імпортерів, бо це може бути одним із сигналів до подорожчання. В Україні ціни зберігатимуться на високому рівні до середини квітня, коли активні закупівлі карбаміду. Поступове зниження цін на газ може мати певний тиск на вартість карбаміду однак, в Україні добрива мало, черги за ним дуже великі, тому все-таки український виробник намагатиметься утримувати ціну. Хоча наразі вартість карбаміду в перерахунку на діючу речовину досить низька. Тому досить високий попит на нього», — додав аналітик. 

Аміачна селітра

Зі слів Костянтина Кінжалова, аміачна селітра залишається найбільш популярним азотним добривом в Україні, хоча зростає популярність карбаміду та КАС. У поточний момент селітра залишається лідером на ринку добрив, особливо через підвищений попит у сезон внесення. Багато споживачів, які відкладали свої закупівлі в надії на зниження цін, розуміють, що такого зниження не передбачається, і вже активно купують необхідні обʼєми. 

Наразі селітра в Україні виробляється на 2 підприємствах — у Черкасах та на Рівне «Азот» (прим. належать Ostchem Holding AG). Проблем з виробництвом наразі не помічено. На відміну від минулого року, товар досить легко знайти на складах, хоча певні партії вже були продані заздалегідь.

Ціни на аміачну селітру в Україні

«Попит на селітру наразі перебуває на піку, проте за декілька тижнів очікується його зниження. Хоча попит високий, на ринку не відчувається дефіциту або ажіотажу, оскільки товар доступний на складах. Але для швидкого відвантаження на заводах вже немає можливості придбати деякі партії», —  зазначає аналітик Barva Invest.

Перед сезоном Ostchem знизив ціну на селітру, і наразі рекомендована ціна з доставкою складає від 17700 — 18100 грн/т. Проте можна знайти у торгових компаніях, які встигли придбати товар за попередніми цінами можна купити дещо дешевше. Цікаво, що вже пів року компанія диференціює ціни для споживачів, відтак для отримувачів з Півдня та Заходу України селітра коштує 17 700 грн/т, для інших областей — 18 100 грн/т.

Читайте також: Заробити мільйон на 1 га в умовах війни — поради Михайла Кобченка

Щодо імпорту, він відбувається в нормальному режимі, але існують проблеми з проходженням через західний кордон добрив з Польщі та Литви. Проте товари з Болгарії та Казахстану активно доставляються через порти Дунаю, також великі обсяги селітри вже доступні в портах Одеси.

«В майбутньому Ostchem ймовірно не піде на значне зниження цін на селітру, особливо під час активного сезону закупівель. Проте, можливе невелике здешевлення через зниження цін на газ та підвищення пропозиції від російських виробників, які спрямовують більше продукції на експорт. Це може створити певний тиск на ціни, але головні імпортери на ринку можуть активізуватись лише наприкінці весни. Очікуване падіння світових цін також може сприяти зниженню цін для українських імпортерів, проте воно буде меншим порівняно з іншими видами добрив», — розповів Костянтин Кінжалов. 

КАС

Якщо купівля селітри поступово зменшується, попит на КАС, навпаки, набирає обертів і залишається досить активним до кінця травня. Однак КАС є рідким добривом, яке потребує спеціальних умов транспортування та зберігання. Через це аграрії відкладали закупівлі. Також вони розраховували, що зниження цін на газ призведе до зниження цін на КАС. 

«КАС залишається найдорожчим азотним добривом в перерахунку на діючу речовину. Також постійно актуальна проблема нестачі спеціалізованих цистерн для транспортування цього добрива. Тому якщо навіть ціни знизяться, варто подбати про логістику вже зараз», — пояснив аналітик. 

Ціни на КАС в Україні

Наразі рекомендована ціна КАСу від Ostchem на рівні 18800 грн/т. Це досить висока ціна, яка перевищує не лише вартість діючої речовини, а й абсолютні цифри, порівняно зі схожими добривами, такими як селітра. 

Крім черкаського «Азоту», який активно випускає КАС, є також виробники, що використовують змішані розчини селітри та карбаміду. Оскільки карбамід дорогий і попит на нього високий, то ціна КАСу залишається високою, а його наявність на ринку обмежена.

Ціни на КАС

Щодо імпортних поставок, їх обсяги відносно невеликі, зокрема з Болгарії та Польщі, і хоча є пропозиції з Литви, проте їх обмежує блокування кордону. 

«Надалі можна очікувати деяке зниження цін КАСу, проте це скорочення може бути не таким значним, як можна було б очікувати. Зниження цін на газ може збільшити тиск на ціни. Також можлива ситуація, схожа на ту, що відбулося на ринку селітри, коли український виробник продавав значні обсяги на тривалий термін вперед і після цього пішов на зниження цін. Такий сценарій можливий і для КАСу. Проте важливо розуміти, що очікування подальшого зниження цін може створити значні ризики для постачання добрив вчасно», — підсумував аналітик. 

Комплексні добрива 

NPK, на відміну від азотних добрив, в основному  імпортовані. Тому ціноутворення на українському ринку значною мірою залежить від тенденцій на світовому ринку фосфору та калію, а ціна на газ не є ключовим фактором. В Україні виробниками комплексних добрив є Українські виробники, такі як Сумихімпром і Дніпровський завод мінеральних добрив, які працюють з імпортною сировиною та зазвичай виробляють значні обсяги продукції.

Читайте також: Агроінвестиції: купівля землі — український «біткоїн» чи «закопані гроші»

«Через залежність від імпорту сировини, українські виробники залежать від світових цін на добрива. Хоча минулого року спостерігалося певне зниження цін, воно припинилося в середині літа, а з четвертого кварталу минулого року ціни залишалися стабільними та не піддавалися значним коливанням.Тому ціни в Україні, починаючи з осені минулого року, не мали якихось значних тенденцій  до зниження. За рік вони трохи знизились, але це в першу чергу завдяки тому, що стрімке зниження цін відбулося в першому півріччі минулого року», — зазначив аналітик. 

Ціни на NPK

Наразі спостерігається дуже висока зацікавленість у комплексних добривах, особливо через значне скорочення внесення в минулі сезони. Це може призвести до зростання попиту на осіннє внесення в поточному році. Стримуючими факторами можуть стати, як проблеми з продажем сільськогосподарської продукції, так і фінансова неспроможність аграріїв.

Ціни на NP/NPK/MAP

«До війни ми купували прибалтійську сировину використовуючи транзит через білорусь. Потім імпортери переорієнтувалися на транзит через територію Польщі, але блокування кордонів може призвести до скорочення закупівель таким шляхом. Запасний варіант — це покращення логістики Одеських портів, яке бачимо вже зараз. Також варто памʼятати, що оскільки комплексні добрива в основному імпортовані, курс гривні може значно впливати на їх ціни», — додав представник Barva Invest.

Калійні добрива

Ситуація з калійними добривами в Україні схожа на ситуацію з NPK, оскільки практично всі ці товари імпортовані. Перед вторгненням у 2022 р. основними постачальниками калію були білорусь і Узбекистан. Після цього імпортерам довелося шукати нові шляхи, і нові країни почали постачати калійні добрива в Україну. Зокрема, значно зросли поставки німецького коркалію, який має менше калію, але більше магнію та сірки. Також почали з'являтися пропозиції з Ізраїлю, Йорданії та Лаосу, що раніше не постачалися в Україну. Можливо, в майбутньому будуть й поставки з Канади, яка є одним з найбільших світових постачальників калію.

Добрива

«З урахуванням того, що попередні 2 сезони аграрії економили на внесенні калію, то очікується значний попит на це добриво для компенсації втрат у ґрунті. Тому можна очікувати, що попит на калій буде досить високим», — повідомив аналітик.

Так, зниження світових цін на калійні добрива може призвести до незначного зниження цін і в Україні. Однак, через обмежену кількість постачальників і складну логістику, такі тенденції все ж таки можливі, але значного зниження цін не варто очікувати. Як і у випадку з NPK курс гривні також матиме великий вплив на ціну калійних добрив в Україні, оскільки ці товари є практично стовідсотково імпортованими.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus