Фантастичні «слони» POETTINGER — причіп-підбирач, здатний замінити комбайн

10 квітня 2024 676 0

Причепи-підбирачі JUMBO на європейському ринку використовують понад півстоліття, а на українських полях вони працюють близько 15 років. За довгий час роботи ці кормозаготівельні комбайни ставали потужнішими та більш продуктивними, адже з’явилось більше тракторів в класі потужності 500 к.с. 

Але тепер компанія POETTINGER випустила нове покоління причепів-підбирачів JUMBO 8000 та обіцяє встановити нові стандарти для заготівлі кормів. Сьогодні розбираємось, чим здивує нова техніка POETTINGER українських фермерів.


Нова генерація причепів-підбирачів Jumbo від Poettinger

Ціль нової генерації причепів-підбирачів від POETTINGER – завантажити роботою потужніші трактори та порівнятися за продуктивністю з сучасними кормозаготівельними комбайнами.  

Нова машина має найкоротшу у своєму класі теоретичну довжину нарізки у 25 мм та трансмісію з крутним моментом до 3 500 Нм. Це забезпечує пропускну спроможність у 215 т зеленої маси на годину. 

Читайте також: Як зменшити витрати на заготівлю сінажу з JUMBO 7000 та 8000 від PÖTTINGER

«Ми маємо 2 причепи JUMBO восьмої генерації: більший з тридемним шасі та менший з тандемним. Нам подобається якість та стабільність нарізки з 65 ножами. Ми оцінили можливості зміни обертів підбирача. На останньому укосі з низькою врожайністю це дозволило заповнювати ротор повною мірою та мати стабільну нарізку. Ми не замовляли опційну систему автоматичного заточування. Натомість для кожного причепа маємо по запасному комплекту ножів. Наводимо їх на спеціалізованому стаціонарному заточувальному станку. Нашим трактористам дуже подобається світлодіодне освітлення, а також загальна висока якість виготовлення JUMBO», — поділився відгуком Герман Шек, заготівельник сінажу з Німеччини.

Крім того, влітку 2023 р. незалежне об’єднання європейських фермерів DLG отримали для випробувань модель JUMBO 8450 DB з фізичним об’ємом причепа в 45 м3 та двома дозувальними валами для рівномірного вивантаження. Нижче ми представимо характеристики, які виділили для себе фермери.

Висока щільність підпресування 

Для досягнення максимальної продуктивності в процесі випробування причіп-підбирач агрегатували з трактором CLAAS AXION 960 (445 к.с.). Цікаво, що нова система підрулювання безконтактна, тому не потребує жодних додаткових з’єднань. Маленький гіроскоп, розміщений з правого боку машини, фіксує прискорення в будь-якому напрямку. 

Система отримує сигнал про швидкість та напрямок руху та посилає імпульси на гідроблок, що керує першою та третьою вісями. 

Під час транспортування по дорозі, вивантаження маси на траншеї чи руху заднім ходом система адаптує рух осей та додає значної маневреності. Тобто причіп-підбирач великий, але стійкий та добре керований. 

Результати тестування
POETTINGER JUMBO 8450 DB
Інженерні рішення
Підбирач ++
Ротор та система нарізки ++
Скребковий транспортер на підлозі +
Привод скребкового транспортера ++
Система вивантаження з дозувальними вальцями ++
Монітор керування +
Практика використання
 Продуктивність завантаження  ++
 Автоматика завантаження  ++
 Якість нарізки ++
 Заміна ножів  +
 Використання вантажного простору  ++
Захист від перевантажень ++
Розвантаження ++
Загальна оцінка
Зручність керування ++
Вимоги до потужності 0
Стабільність +
Фарбування +

Розшифрування оцінок: + + дуже добре, + добре, 0 посередньо, - погано, - - дуже погано  

Автоматичне заточування та наведення леза 

Перед початком роботи з підбирачем JUMBO потрібно навести лезо. На техніці була оновлена опційна система автоматичного заточування леза. Тобто тепер вся кінематика руки-робота працює електрично, а привід заточувального каменю гідравлічний. 65 односторонніх ножів товщиною 4 мм розміщені на відстані 25 мм один від одного (подвійні ножі-метелики не доступні для 8000 генерації, лише для 7000). В заточувальному пристрої налаштовується положення каменю відносно ножа, тиск на ніж та кількість проходів. 

Весь процес наведення леза займає близько 10 хв, при цьому причіп має стояти на місці. Варто попередньо очистити балку повітрям. При спрацюванні системи захисту від сторонніх предметів, або періодично протягом сезону потрібно проводити повноцінне заточування ножів на стаціонарному пристрої. Відкидна балка та центральне розблокування роблять зняття ножів швидким та зручним. 

Повнота заповнення ротора

Якість нарізки починається з повноти завантаження ротора. Валок може мати різну вагу погонного метра, трактор може рухатися з різною швидкістю, проте кожного разу потрібно повною мірою заповнити ротор діаметром 850 мм. Щоб виконати цю роботу, підбирач має 7 рядів керованих граблин, швидкість яких керується гідравлічно. JUMBO адаптується до умов та корегує оберти підбирача в межах від 75 до 125 об/хв. 

Опорний ролик та гідравлічна система розвантаження

Чистота корму починається зі свободи руху підбирача. Причіп має центральну підвіску та свободу маятникового руху. Окрім опорних коліс по боках, може бути оснащений опційним центральним опорним роликом. Його переваги можна оцінити повною мірою, коли трактор лишає колії, а опорні колеса підбирача в них потрапляють.

Прес-підбирач для зеленої маси POETTINGER Jumbo 8450

Головна перевага підбирача від POETTINGER – він має гідравлічну систему розвантаження. Таким чином лише частина ваги підбирача передається на опорні колеса й копіювання поверхні відбувається швидко та ефективно. 

Надвисока пропускна спроможність підбирача у 215 т/год 

Під час дослідів причіп-підбирач JUMBO 8450 DB з трактором CLAAS AXION 960 (445 к.с.) працював по валку сформованому чотирироторним валкувачем POETTINGER ТОР 1403 С з робочою шириною в 14 м. Врожайність в прив’яленій масі становила 11,5 т/га, тобто вага погонного метра валка — 16 кг/м. Підбір проходив з середньою швидкістю в 13,5 км/год. Тобто, пропускна спроможність підбирача – неймовірні 215 т/год. 

Є також й інша комбінація — це причіп-підбирач JUMBO 8450 DB, який агрегатувався з трактором JOHN DEERE 6250 R (250 к.с.). Така комбінація не забезпечує рекордної продуктивності, але також добре ладнає. Кулачкова муфта захисту від перевантажень, розрахована на 3 500 Нм, жодного разу не спрацювала. 

Старт роботи відбувається дуже плавно. Коли вмикається ВВП, шестиканальний ремінь приводу натягується гідравлічно. Піки крутного моменту згладжуються і це заохочує тракториста вести машину на межі можливостей, оскільки не потрібно турбуватись про зупинки через спрацювання системи захисту чи забиття підбирача. 

Привід дозувальних вальців також плавний, завдяки ременям. Це дозволяє робити паузи в вивантаженні. Наприклад, вивантажувати половину маси вздовж траншеї, потім розвертатись і вивантажувати іншу половину поряд. Плавний старт дозувальних вальців дозволяє не турбуватись про те, що вони можуть бути заблокованими зеленою масою. 

Швидке заповнення та швидке вивантаження 

Також серед переваг оновлених JUMBO – система автоматичного завантаження. Датчики на приводі, на передні стінці та на підпресувальній ляді керують ступенем утрамбування маси та вмикають скребковий транспортер на підлозі. Ротор запресовує стовп маси впираючи його в підпресувальну ляду. Після спрацювання одного з датчиків, передня стінка причіпа та скребковий транспортер переміщують стовп маси назад і ротор завантажує наступний стовп маси. Чутливість та пріоритетність датчиків, а також відстань, на яку буде переміщено стовп маси, можна налаштувати. В терміналі можна обрати одне з трьох базових налаштувань для різних видів кормів. Автоматична система завантажує простір причепа, як великий прес.

Розмір нарізаного сінажу

AXION працює на повну потужність і 18 т маси завантажуються за 5 хв 24 с. Щоб підтримати таку високу продуктивність, окрім кінських сил, потрібен ще й достатній потік мастила. Підбирач, передня стінка та скребковий транспортер приводяться в рух від гідравліки й в пік потреби знадобиться потік мінімум 130 л/хв. 

Ті самі 18 т менше як за 1 хв вивантажуються через дозувальні вальці рівномірно розтрушуючись по проїзній траншеї. Масу рівномірно розподілено і це є основою для якісного трамбування. 

Додаткові ножі для коротшої нарізки сінажу

Довжина нарізки для серії JUMBO 7000 становить 34 мм, а для JUMBO 8000 — 25 мм. Варто розуміти, що значно коротша нарізка вимагає лише трішки більшої потужності. За результатами випробування австрійського дослідного інституту BLT Wieselburg, для JUMBO 8000 вам знадобляться додаткові 15 кВт (близько 20 к.с.) в порівнянні з JUMBO 7000. Для коротшої нарізки австрійські інженери додали в машину додаткові 17 ножів.  

Технічні характеристики
POETTINGER JUMBO 8450 DB
Підбирач
Ширина* 2,10 м
Опорні колеса 2 шт 16х6,50-8
Граблин 7 рядів по 36 шт.
Товщина граблини 6 мм
Швидкість Від 75 до 125 об/хв
Ротор та система нарізки
Ширина 1,68 м
Рядів зубців 8
Розміщення зубців Спіральне
Товщина зубців 10 мм
Ширина чистиків ротора 10 мм
Кількість ножів 65 шт.
Теоретична довжина нарізки 25 мм
Товщина ножа 4 мм
Скребковий транспортер
Ланцюгів 4 шт.
Навантаження на розрив ланцюга 13 т
Швидкість вивантаження до 35 м/хв
Дозувальні вальці 2 шт.** діаметром 47 см
Розміри та вага
Довжина / ширина / висота 10,66 / 2,99 / 3,99 м
Шини 800 / 45 R 26,
Вага причепа в повній комплектації 14 900 кг
Опорне навантаження 3 450 кг

* відстань між крайніми граблинами, ** опційно можна встановити три 

Математична модель продуктивності 

На основі проведених вимірювань була розроблена математична модель продуктивності заготівлі сінажу залежно від умов на полі та віддаленості поля від траншеї.

Модель JUMBO 8450 DB
Об'єм причіпа, м3 45
Щільність підпресованого сінажу, кг/м3 400
Маса в причепі, т 18
Пропускна спроможність підбирача, т/год 200
Час повного завантаження, хв 6
Час вивантаження, хв 2
Середня швидкість транспортування, км/год 24

 

Продуктивність заготівлі
Відстань поле-траншея, км 1,5 2 2,5 3 3,5 4 5 6 7 8
 Час однієї ходки, хв  150 17 20 22 25 27 32 37 42 47
Ходок за 10-годинну зміну 40 35 30 27 24 22 19 16 14 13
Продуктивність за 10-годинну зміну, т 720 630 540 486 432 396 342 288 252 234

Крім того, серед переваг:

  • Внутрішня ширина причепа збільшується до заднього борту. Це робить вивантаження безпроблемним (особливо важливо при транспортуванні деревної щепи).  
  • Підлога та транспортер опущені на 25 см до підбирача, що збільшує корисний об’єм та ступінь підпресування маси. 
  • Причіп-підбирач оснащено світлодіодним освітленням ззовні та всередині причепа. Це полегшує роботу в темну пору доби. 
  • Машину можна оснастити двома вебкамерами на задньому борту (зовнішньою та внутрішньою). Зображення з камер передається на монітор в тракторі. Зовнішня камера полегшує маневрування та рух задом. Внутрішня камера показує рівень заповнення причепа. Окрім того, задня ляда оснащена датчиком тиску. Коли маса починає тиснути на ляду, то монітор в тракторі сигналізує про заповнення причепа.
  • Підбирач з гідравлічним приводом тепер має систему швидкого демонтування. Це спрощує очищення та обслуговування. Збільшується кліренс на транспортних роботах. Корисне навантаження збільшується приблизно на 0,5 т. Спеціальне шасі полегшує монтаж та демонтаж підбирача.
  • Причіп може бути оснащений вбудованими вагами. Таким чином ви будете мати повну інформацію про кількість заготовленого корму. Відхилення в вазі протягом дня можуть вказати на зміну вологості маси. 

Тож, POETTINGER JUMBO 8000 вражає своєю продуктивністю. Особливо варто відзначити пропускну спроможність підбирача у понад 200 т/год та час розвантаження до 60 секунд. 

JUMBO 8000 відзначається технологічністю та легкістю експлуатації. Теоретична довжина нарізки у 25 мм вимагає лише на трішки більше потужності трактора, ніж подрібнення до 34 мм. Підбирач з керованими граблинами, центральною підвіскою та гідравлічним розвантаженням гарантує оптимальний підбір корму навіть в складних умовах заготівлі. 

Нова генерація JUMBO може ще більше, і це робить технологію заготівлі кормів за допомогою причепа-підбирача ще актуальнішою в сучасних умовах, адже брак кадрів – актуальна проблема для сфери агро у всьому світі. JUMBO дозволяє провести підбір, нарізку, перевезення, вивантаження та рівномірне розтрушування маси силами одного працівника. 

Потужний трактор на час укосу, зазвичай, вільний, і його можна зайняти в процесі заготівлі. Сам причіп JUMBO може додатково використовуватись на заготівлі пожнивних решток кукурудзи для біогазу чи транспортних роботах на заготівлі кукурудзяного силосу чи деревної щепи. Обидва фактори збільшують окупність техніки. 

Застосування JUMBO зменшує кількість переїздів по полю, а великі шини мінімізують тиск на ґрунт. Поле без колій дозволяє підібрати скошену масу без забруднень на наступному укосі. Кормові трави без ущільнень також прослужать більше сезонів. 

© Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus