Як зменшити витрати на заготівлю сінажу з JUMBO 7000 та 8000 від PÖTTINGER

Як зменшити витрати на заготівлю сінажу з JUMBO 7000 та 8000 від PÖTTINGER

«Пьотінгер Україна» 23 лютого 2023 341 0

Якість нарізки характеризується двома параметрами – довжина та стабільність. Довжина нарізки трав’яного силосу обирається відповідно до технології заготівлі та згодовування. Стабільність характеризується відсотком часток, що на практиці попадають в теоретичний діапазон. Нарізку вважають стабільною, якщо не менше 85% всієї маси має довжину в теоретичних межах. Pöttinger виводить на ринок одразу дві генерації причепів-підбирачів JUMBO 7000 та 8000, що мають інженерні ноу-хау як в довжині нарізки, так і в її стабільності.

В цій статті ми розберемо інженерні рішення нової генерації причепів-підбирачів JUMBO 7000 та 8000, що забезпечують:

  • Вищу стабільність нарізки.
  • Вищу пропускну спроможність та більшу продуктивність завантаження.
  • Вищу щільність маси та менші витрати на перевезення.
  • Мінімальний тиск на ґрунт та максимально бережне відношення до дернини.
  • Стабільно гострі ножі та унікально коротку нарізку.

Pöttinger JUMBO 7000 – нарізка стала стабільнішою

Стабільність нарізки починається з повноцінного заповнення завантажувального ротора. Вага погонного метра валка може бути різною. Щоб за будь-яких умов повноцінно заповнювати завантажувальний ротор швидкість роботи підбирача та ротора мають бути різними. В новій генерації JUMBO привод підбирача гідравлічний, не має чіткої прив’язки до швидкості обертання ротора та автоматично регулюється в межах від 75 до 125 об/хв. Сам підбирач шириною 230 см з маятниковим рухом до 12 см відмінно справляється з найпотужнішими валками. Гідравлічний привід дозволяє реалізувати систему швидкого від’єднання підбирача. Це збільшує кліренс на 20 см та вантажопідйомність причепа на пів тонни, що робить його ще зручнішим в транспортних роботах.

Для передачі потужності від трактора до причепа використано карданний вал найновішої моделі від фірми Bondioli&Pavesi. Він передає повну потужність ВВП без захисної муфти через шків та 6-рядну ремінну передачу на праву сторону причепа. Там, перед планетарним редуктором приводу ротора, розміщена кулачкова захисна муфта, яка спрацьовує при досягненні моменту сили 3 000 Нм (в Jumbo 8000 – 3 500 Нм). Така конструкція приводу зроблена з запасом міцності та дозволяє використовувати причіп-підбирач з тракторами потужністю до 500 к.с. Ремінна передача забезпечує плавність старту та відсутність пікових навантажень і захисна муфта спрацьовує значно рідше. Плавність старту дає і додаткові можливості для дозувальних вальців – тепер вивантаження у два рази швидше та є функція паузи. Ви можете зупинитися посеред вивантаження, розвернутися та продовжити вивантаження тонким шаром маси по сусідньому проходу.

Читайте також: Silage Workshop 2022: яку врожайність кукурудзи вдалось отримати без опадів

Чим більша швидкість підбору валка, тим стабільніша нарізка. Весь концепт розраховано на високу пропускну спроможність. Навряд чи вам колись знадобляться повні 500 к.с., але на таку потужність конструкція розрахована. Ротор діаметром 85 см став на 10 см довшим (тепер він 166 см). Зі збільшенням довжини ротора збільшилась і кількість ножів, тепер їх 48. Ножі розміщено асиметрично відносно до лапок ротора. Кожен ніж зі своєю лапкою розрізають масу, як ножицями. Теоретична довжина нарізки JUMBO 7000 залишилась в 34 мм, проте стала значно стабільнішою.

Pöttinger повністю переробив автоматичну систему заточування ножів

Передня керована стінка робить причіп-підбирач справжнім пресом. Щільність маси в причепі-підбирачі JUMBO більше як у два рази вища порівняно зі звичайними причепами в яких корм насипають та транспортують пухким. Датчики на редукторі ротора, передній стінці та верхній ляді керують автоматичним процесом завантаження. Чутливість всіх датчиків налаштовується, що дає найкращий результат як на вологому трав’яному силосі, так і на сухій соломі чи сіні.

Передня стінка може працювати в чотирьох положеннях:

  • Піднята вертикально вверх. Ротор протягує масу через ножі та завантажує стовп вздовж стінки. Стовп впирається в верхню підпружинену ляду та починає відтискати її. Це активує датчик тиску на верхній ляді.
  • Похила назад. Активація датчика тиску запускає два процеси: рух напільного транспортера та рух передньої стінки. Оскільки передня частина підлоги має нахил донизу, то протягування стовпа маси транспортером додатково її ущільнює. В той самий час передня стінка нахиляється назад підштовхуючи стовп маси. Окремими стовпами маса завантажується до заповнення всього причепа.
  • Похила вперед. Після заповнення всього причепа передня стінка відхиляється до трактора. Так створюється додатковий об’єм для завантаження без збільшення довжини причепа.
  • Похила вперед з відкинутою верхньою лядою. Це положення забезпечує гарний огляд для тракториста при завантаженні JUMBO як транспортного причепа.

Завантаження за допомогою рухомої передньої стінки може забезпечувати щільність маси до 400 кг/м3. Транспортування маси вищої щільності зменшує витрати на логістику.

Попри велику загальну масу JUMBO максимально бережно ставиться до ґрунту. Pöttinger пропонує 5 варіантів тандемних та тридемних шасі розроблених на базі осей AGROTURN від BPW. Велика пляма контакту забезпечує мінімальний тиск на ґрунт до 1,5-2 кг/см2. Це означає роботу без утворення колій, без зниження врожайності на наступному укосі від переущільнень та роботу по болотистих полях без ризику загрузнути.

Разом з фірмою ME Mobil Elektronik фірма Pöttinger розробила електронну систему управління підрулюванням осей прес-підбирача, яка працює без рульових важелів між трактором та причепом. Натомість рульовий сигнал надходить від гіроскопа, змонтованого  справа на рамі, та від сенсора частоти обертання колеса. Це підвищує надійність системи та дає можливість без спеціальної підготовки агрегатувати причеп-підбирач з будь-яким трактором без причіпної сфери K50. Система підрулювання забезпечує розвороти без пошкодження травостою.

Pöttinger повністю переробив автоматичну систему заточування ножів «AUTOCUT» для моделей JUMBO 7000/8000. Лише привод шліфувального диска лишився гідравлічним, подача та пересування – електричні. Тепер відсутня потреба в часі для прогрівання оливи і  система працює точніше та швидше. Тепер час на автоматичне заточування всього комплекту ножів скорочено у два рази. Гострі ножі – це гарантія стабільної нарізки та зниження витрат дизеля.

Читайте також: Алгоритм роботи з зерновим рукавом, або як не зіпсувати свій врожай

Інженерні рішення причепів-підбирачів нової генерації Pöttinger JUMBO 7000 роблять нарізку більш стабільною, а продуктивність надзвичайно високою. Традиційно, технологія причепів-підбирачів забезпечує найвищу якість трав’яного силосу зі збереженням всіх листочків та у два рази нижчими витратами дизелю. Здавалося б що може бути кращим? А уявіть собі всі ці переваги з ще коротшою нарізкою!

Pöttinger JUMBO 8000 – унікально коротка стабільна нарізка

JUMBO 8000 має всі переваги стабільної нарізки та високої пропускної спроможності притаманні JUMBO 7000 і, до того ж унікально коротку теоретичну нарізку у 25 мм. За це відповідають 65 ножів та новий ротор. Граблини нового ротора мають товщину у 10 мм (замість 12 мм в JUMBO 7000), ножі – 4 мм (замість 5 мм в JUMBO 7000). Це  забезпечує високу пропускну здатність та не впливає на надійність роботи. Вже після перших випробувань з’ясувалось, що витрата пального, порівняно зі 48-ножовим ротором не набагато вища. Довжина нарізки зменшилась на 30%, а вимоги до потужності зросли всього на 15%.

Унікально коротка теоретична довжина нарізки в 25 мм

З новим JUMBO 8000 Pöttinger забезпечує вищу щільність завантаження причепа та краще ущільнення в траншеї, що підвищує якість консервування силосу та зменшує відсоток відсортування кормів на кормовому столі. Навесні 2022 року проводились порівняльні випробування технологій причепа-підбирача та кормозаготівельного комбайна. Результати якості кормів та економічної ефективності очікуйте в одній з наступних публікацій. Поки що можемо поділитися результатами досліду на довжину та стабільність нарізки.

Традиційно, перевагами системи причепів-підбирачів порівняно з комбінацією кормозаготівельного комбайна з вантажівками були:

  • Менша собівартість заготівлі. Витрата дизелю на тонну заготовленого сінажу становить 0,9-1,1 л, що у 2-2,5 раза менше, ніж в комбайна з вантажівками. Причеп-підбирач перевозить частково утрамбовану масу, що знижує витрати логістики.
  • Більший відсоток збереження листочків. Причеп-підбирач не перевантажує масу в полі, як це робить комбайн. Тому збереженість втрати маси на полі на 6-25% нижче. В основному це більший відсоток збереженості листочків, а, отже, вищий вміст протеїну та вищий відсоток перетравності корму.
  • Спеціалізована техніка для сінажу. Система підбору та нарізки розраховані на каміння й метал, що можуть підбиратися з валка, тоді, як для комбайна це може бути значною проблемою. Господарства, що використовують кормозбиральні комбайни виключно на заготівлю кукурудзяного силосу, витрачають значно менше на ремонт, а комбайни працюють значно довше.

Розподіл часток

Комбайн натомість забезпечував вищу продуктивність, та за допомогою нього було простіше домогтися коротшої й стабільнішої нарізки. Pöttinger виводить на ринок JUMBO 7000 та 8000 з інноваціями, що збільшують продуктивність заготівлі та стабільність нарізки. Це техніка, що складе повноцінну конкуренцію комбайну.

За матеріалами пресслужби ТОВ «Пьотінгер Україна»

© Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus