Іван Томич, президент АФЗУ

Чого чекати: півмільйони СФГ чи загибель села?

Служба новин 11 червня 2016 168 0

Організатори прес-конференції «Діалог влади і фермерів розпочато…. Що слід очікувати» вважають, що Асоціації фермерів та приватних землевласників України вдалося нарешті вийти на прямий діалог з владою та розробити концепцію розвитку сімейних ферм, яку підтримав уряд.

Президент АФЗУ Іван Томич, який і був основним спікером конференції, вважає, що у випадку реалізації концепції «500» вже через 7 років ми будемо мати заможне українське село, але треба подолати ще безліч проблем та перешкод.

Kurkul.com вирішив подати основні тези прес-конференції.

Проблеми села

Президент АФЗУ впевнений, що нарешті влада зрозуміла, що малі фермерські госопдарства — це велика рушійна сила для «локомотиву української економіки», як іноді називають АПК.

«Господарства до 500 га землі в обробітку сьогодні є приорітетом для уряду. Зараз серед міністерств та управлінь іде дискусія про те, як допомогти саме цьому прошарку сыльгосптоваровиробників, а через них — сільській місцевості. І таким чином зробити українське село європейським», — розповідає Іван Томич.

За його словами, близько 60% валової продукції АПК в Україні виробляють саме дрібні господарства, які до останнього часу були в «тіні». По виробництву деякої продукції (а саме: картоплі, овочів і фруктів та молока) такі фермери складають критичну масу, виробляючи від 80% до 98%товарів. До цього прошарку населення відноситься майже 14 млн українців.

Українському селу загрожує загибель

«Чотири основні заповіді, які описують сучасне українське село, це: безробіття, безгрошів’я, бездоріжжя та безперспективність. Якщо ситуацію стосовно підтримки дрібних і середніх товаровиробників не змінити, то в 2030 році в сільській місцевості буде проживати лише 8 млн чоловік, в тому числі 6 млн пенсіонерів. І образом українця буде образ старенького дідуся», — говорить спікер.

Крім того, Україна щоденно втрачає свою землю і, за словами Івана Томича, це відбувається далеко не в місцях проведення бойових дій. Катастрофічно деградує велика частка чорноземів і ці обставини — загроза для подальшого відродження їх потенціалу.

«Кожного року з втратою родючих грунтів ми втрачаємо, згідно аналітичних даних, близько $10 млрд. І такі тенденції набирають все більшої загрози для нашої екології», — наголошує президент асоціації.

Нова концепція підтримки

Якщо не змінити аграрну політику, то найближчим часом Україна втратить людський капітал та найродючіші грунти.

АФЗУ розробила концепцію розвитку сімейних фермерських господарств в Україні в 2017-2023 роках. Метою цієї концепції є подолання бідності на селі, тінізації аграрного виробництва, забезпечення охорони землі та створення умов для розвитку селянина-господаря та сільських громад.

Іван Томич

Також, за словами Івана Томича, потрібно боротися за здешевлення вартості сільськогосподарської продукції для жителів міст, адже з нинішніми високими тарифами перед людьми постає вибір: оплатити комунальні платежі чи придбати саме такі товари.

«Ми пропонуємо шляхи підтримки невеликих фермерських господарств. Наприклад, створення обслуговуючих кооперативів. Другий напрямок — пільгове кредитування малих фермерських господарств. А для індивідуальних селянських фермерських господарств — розпочати підтримку з тваринництва. Ми пропонуємо створити фінансову підтримку і щорічні виплати на кожну голову ВРХ в господарстві», — розповідає експерт.

Президент АФЗУ вважає, що таким чином можна покращити матеріальний стан жителів села і посприяти його розвитку.

За його словами, вже в наступному році держава надасть 1 млрд грн на підтримку СФГ та СОК, а до 2023 року ця сума зросте до 4 млрд грн.

«Це дозволить протягом семи років створити 500 тис. сімейних ферм. Тобто, 50-90 тис. кожного року. А це 1,5 млн робочих місць», — зауважив Іван Томич.

Справи в поточному році

Документально уряд уже виділив 450 млн грн на підтримку фермерських господарств. Ці гроші фермери мають отримати вже до кінця року.

«Ми готуємо нову постанову кабміну, яка полягає у підтримці ФГ та СОК, а також СФГ. Тобто, ці категорії попадають під цільовий напрямок державної підтримки. Основна частина коштів піде саме на підтримку СОК, адже це є набагато ефективнішим, ніж дотації для одноосібників, адже від цього виграє вся країна», — говорить Президент АФЗУ.

Іван Томич

За його словами, в цій постанові також буде вказана можливість видачі мікрокредитів до 500 тис. грн на пільгових умовах саме для СФГ.

Кошти на реалізацію всіх програм підтримки Іван Томич пропонує залучати таким чином: 1% від валового доходу з продукції АПК повинен закладатися в бюджеті держави саме на підтримку галузі в цілому. За його словами, ця сума складає близько 5-7 млрд грн. Окрім цього, якщо не буде збережено пільгової компенсації ПДВ для тваринницької галузі, то потрібно надавати для цих цілей ще 4 млрд грн напряму з бюджету. З цих грошей мінімум 1 млрд грн потрібно витрачати саме на підтримку малих фермерських господарств.

Говорили і про збитковість ФГ. За словами Івана Томича, зараз в Україні відбувається стагнація: кількість ферм не збільшується, але і не зменшується.

«Цього року можна прогнозувати невеликий рівень збитковості серед ФГ — близько 20%. Але поки що невідомі ціни на основні фермерські культури: зернові, соняшник тощо. Та ціна на них повинна бути непоганою. А от ФГ, які займаються нішевими культурами, просом чи гречкою, будуть збитковими. Також в цьому році буде багато господарств, які займаються овочами, тому така продукція для українців буде дешевою», — заявив Президент АФЗУ.

Рейдерство та старість

Окрім цього, на конференції обго актуальворювали проблеми українського фермерства. Наприклад, одною з них є відтік кваліфікованих молодих кадрів за кордон.

«Якщо казати відверто, то багато фермерів відправляє своїх дітей на навчання за кордон. І якщо ми зробимо якісні зміни в розвитку ФГ, то ці молоді спеціалісти повернуться до України. А якщо ні — ми їх не дочекаємося. А зараз серед наших фермерів дуже мало молодих людей до 35 років», — говорить Іван Томич.

Іван Томич підписує угоду про збереження земель

Не оминули і тему рейдерства, яка була дуже актуальною минулого року, коли вбили 9 аграріїв і проводилися силові захоплення фермерських земель.

«Рейдерські захоплення і вбивства фермерів напряму пов’язані з відкриттям ринку землі. Коли в минулому році Президент чітко заявив, що ринок землі буде відкрито, фермерів почали відстрілювати. В цьому ж році такого немає, хоча процес рейдерства і нападів на фермерів по-троху йде. Подібні ситуації є в центральних і південних областях України, але зараз вони набувають більш витонченого характеру і силових захоплень вже немає», — говорить Іван Томич.

Українському фермеру бути!

Попри все Президент асоціації з позитивом дивиться в майбутнє і вважає, що українські фермери зможуть існувати і розвиватися.

«Оптимізм і вміння виживати нашого фермера не порівняти з цими ж якостями аграріїв жодної країни. Якщо б влада поставила такі ж умови, як у нас, американському, європейському чи, навіть, африканському фермеру, то він би швидко покинув цю справу. Наші ж фермери живуть і працюють! Тому спробуємо їм допомогти», — резюмує чоловік.

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою