На фермі-хмарочосі щорічно вирощуватимуть 550 т овочів

2 грудня 2017 131 0
Проект ферми-хмарочоса
businessinsider.comПроект ферми-хмарочоса

Ферма-хмарочос The World Food Building в місті Лінчепінге буде економити 13 млн галонів води і скорочувати кількість викидів CO2 на 1100 т. Рослинам знадобиться зовсім мало ґрунту, а 2/3 вежі зможуть зайняти офіси, повідомляє Business Insider.

Щведська компанія Plantagon запроновувала об'єднати офісні будівлі та вертикальні ферм, і перший такий проект скоро буде реалізований.

Ферма-хмарочос буде гідропонічною: овочі вирощуватимуть без грунту, в багатому поживними речовинами водному розчині. Будівництво почалося в 2012 р., закінчити його планують до 2020 р., а вартість оцінюється в $ 40 млн.

«The World Food Building буде виробляти 550 т овочів щорічно. Цього достатньо, щоб нагодувати 5 500 осіб. Вирощувати овочі будуть за допомогою природного освітлення і світлодіодів, які відкалібрують на певні світлові частоти, щоб максимізувати виробництво. Дуже багато завдань будуть виконувати роботи — це допоможе істотно знизити витрати», — ідеться в повідомленні.

Ферму розташують на сонячній стороні будівлі, а на затіненій — офіси, які в цілому займуть 2/3 вежі. З деяких залів для нарад буде відкриватися вид на рослини і овочі. Також на багатьох поверхах будуть кафе і ресторани, в яких більшість страв готуватимуть з найсвіжіших, щойно зірваних з грядки продуктів.

У хмарочосі також побудують величезний спіралеподібний конвеєр, який буде автоматично переміщати овочі з верхніх поверхів на нижні і назад, щоб всі вони отримували однакову кількість сонячного світла, поки дозрівають. Зелень можна буде їсти приблизно через місяць після того, як посіють насіння. До речі, в будівлі планують відкрити ринок, щоб всі бажаючі могли купити свіжі овочі.

Виконано за допомогою Disqus