Україна буде з цукром — прогноз

3 вересня 2015 25 0
Україна буде з цукром — прогноз
Рravda.lutsk.uaУкраїна буде з цукром — прогноз

Виробництво цукру в Україні у 2015/16 маркетинговому році (вересень — серпень) може скласти 1,2-1,3 млн т, що на 38-43% менше, ніж торік, повідомляють аналітики Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Обсягів виробництва цукру в цьому році буде недостатньо для повноцінного покриття внутрішнього споживання, однак за рахунок перехідних залишків (500-550 тис. т) дефіциту вдасться уникнути.

Скорочення виробництва цукру викликане зменшенням посівних площ під урожай цукрових буряків на 28%, прогнозованим зниженням урожайності приблизно на 13% у результаті оптимізації виробничих витрат і посушливими погодними умовами.

Урожай культури може скласти до 9,6 млн т, що на 39% менше, ніж торік. Тим не менше, очікується зростання цукристості буряка, що дозволить отримати невелику надбавку до загального виробництва цукру.

Експерти вважають, що тенденції скорочення споживання цукру на душу населення можуть бути у цьому році. Під тиском загальної інфляції і, зокрема, зростання цін на один цукор, а також непропорційного збільшення доходів, споживання цукру може скоротитися на 1,4% до 35,8 кг/чол. на рік.

Таким чином, якщо на ринку не буде створюватися штучна паніка для надмірного стимулювання зростання відпускних цін і запасів у домогосподарствах, до кінця року в Україні сформуються залишки, приблизно рівні залишкам 2013/14 МР (близько 200 тис. т).

Щодо цінової ситуації всередині країни, то за умови відносно стабільного валютного курсу ціна на цукор буде залишатися на нинішньому рівні у найближчі місяці, а після закінчення сезону масового цукроваріння (наприкінці 2015 р. — початку 2016 р.) — почне зростати. Таким чином, вже взимку-навесні наступного року на прилавках знову може з'явитися цукор за 20-25 грн/кг.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою