ТОП-6 тенденцій розвитку цукрового ринку

11 вересня 2015 77 0
ТОП-6 тенденцій розвитку цукрового ринку
Кurkul.comТОП-6 тенденцій розвитку цукрового ринку

На тенденції розвитку цукрового ринку України у сезоні 2015-2016 р.р. вплине декілька факторів, про це в інтерв'ю «Українським новинам» розповів колишній очільник Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор» Микола Ярчук.

За його словами, по-перше, на наступний рік будуть збільшуватися посіви цукрових буряків. Збільшення буде до 300 тис. га (+70 тис. га). По-друге, буде продовжуватися велика робота над покращенням якості цукрової сировини і цукру загалом.

«По-третє, спостерігатиметься тенденція до удосконалення ефективності переробки цукрових буряків. У минулому році з 1 га ми отримали 7-8 т цукру, якщо ще нещодавно для нас було рекордом 4,5-5 т. Цьому сприяє комплекс заходів — від технології виробництва цукрових буряків (обробляються механізованим способом, технологічне внесення міндобрив) до ефективного виробництва цукру – максимального його вилучення з однієї тонни буряків і одного гектара. У цьому плані ми вже досягли європейських стандартів», — розповів експерт.

На переконання Миколи Ярчука, по-четвете, що у цьому році буде спостерігатися розвиток виробництва альтернативних видів палива – буде зростати виробництво біопалива. Зокрема Глобинський цукровий завод готовий забезпечувати себе газом на 60% від потреби.

«Ще один важливий напрям, п'ятий, — нам необхідно адаптувати нормативно-технічну базу до європейських і світових стандартів. Адже якщо почнеться боротьба за зовнішні ринки, то цей фактор буде значущим і важливим. А у нас зараз технологічні норми виробництва цукру, цукрових буряків, зберігання, нормативи і методики ще старого зразка. Їх зміна — дуже важливе, але фінансово громіздке завдання. Тут треба дати можливість ефективної роботи нашому інституту цукру (Український науково дослідний інститут цукрової промисловості). Уже стільки часу пройшло відтоді, відколи ми почали говорити про Європу і можливість поставок туди, але це питання, на жаль, досі не поставлено на державному рівні», — наголосив він.

Також додав, що, по-шосте, буде здійснюватися робота в розширенні експорту, адже в нас можливості на сьогодні не використані.

Виконано за допомогою Disqus