7 лютого 2018, 09:33, Земля

Передача земель стимулюватиме створення ОТГ — Мартинюк

Минулого тижня Кабмін прийняв постанову, яка запускає передачу сільськогосподарських земель за межами населених пунктів у власність об'єднаних територіальних громад (ОТГ). Передача земель має стати стимулом об’єднання в ОТГ. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, передає прес-служба Мінагрополітики.

«Примушувати до об'єднання «зверху» було б неправильно, та й просто неможливо, але можна створити стимули, які зроблять сільради зацікавленими у формуванні ОТГ. Тому Кабмін розглядає передачу земель як один із стимулів до об'єднання», — зауважив Максим Мартинюк.

За його словами, результатом передачі земель об'єднаним територіальним громадам стане істотне розширення ресурсної бази, якою місцеві органи влади зможуть розпорядитися на користь громад.

«Звичайно, отримання у власність земель за межами населених пунктів — лише перший етап організації успішного управління ними. Наступним кроком має стати розробка документації на ці землі та визначення планів розвитку цих територій», — відмітив заступник міністра.

Передача земель здійснюється за ініціативи об'єднаних територіальних громад, після подання відповідного звернення до Держгеокадастру. Далі — підписання акту прийому-передачі та подання цього документу для реєстрації комунальної власності на ділянки. 

В середньому, для окремо взятої ОТГ процедура передачі земель у власність займе близько двох місяців. Проте, землі мають перейти у власність ОТГ до 31 грудня 2018 р.

Для отримання відповідей на всі питання запрацювала Гаряча лінія (0 800 502 528). Також створено спеціальний портал (otg.land.gov.ua).