Весняні посівні роботи затримуються через погодні умови

26 березня 2018 530 0
Початок посівної відкладається через погоду
Kurkul.comПочаток посівної відкладається через погоду

Враховуючи погодні умови початку березня, сільгоспвиробники сподівалися на швидкий прихід весни, проте повернення холодних циклонів та «щедрі сніги» внесли свої корективи у плани аграріїв. SuperAgronom.com дізнавався у вітчизняних агрономів, коли ті планують розпочати весняну посівну.

Аграрії північних та центральних областей повідомляють про затримку з проведенням весняної посівної. Для прикладу, на Київщині поля досі вкриті десятисантиметровим шаром снігу, у господарствах чекають нагоди нарешті вийти у поля, проте усе залежить від погоди.

«Для прикладу у минулому році сівбу розпочали 1 квітня, що буде цього року сказати не можу, проте орієнтуємось на 5-10 числа квітня. Чекаємо танення снігу, аби нарешті вийти у поля і провести підживлення. Нічого не поробиш, сіяти доведеться не по календарних строках, а по погоді», — зазначив головний агроном «ТАК-Агро» В'ячеслав Нескоромюк.

На Заході конкретних прогнозів стосовно початку посівної також не чути.

«На полях ще сніг, коли почнемо сіяти сказати важко, проте орієнтуємось на першу декаду квітня. Техніка готова, з понеділка почнемо готувати насіння. Як зазначають колеги-агрономи з інших господарств області, раніше перших чисел квітня ніхто у поля не вийде», — зазначив агроном Саутберг Холдингз (Тернопільська область) Олександр Маленький.

Весняна посівна затримується і на Півдні, місцеві сільгоспвиробники скаржаться на мінусові температури, які не дозволяють розпочати роботи згідно строків.

«Добрива сьогодні закінчили вносити під посів, вносили карбімід 150 кг/га. Починати посів збирались 2 дні тому, але погодні умови поки не дозволяють, вдень ще тримається мінусова температура», — розповідає головний агроном господарства «Теллус-Юг», (Херсонська область) Андрій Щедрінов.

Він додав, що в цьому році посівна, напевно, почнеться одночасно по всій Україні.

Виконано за допомогою Disqus