Нідерландські птахівники зменшили використання антибіотиків на 72%

23 квітня 2018 112 0
Нідерландські птахівники зменшили використання антибіотиків на 72%
Kurkul.comНідерландські птахівники зменшили використання антибіотиків на 72%

За сім років птахівники Нідерландів зменшили використання антибіотиків у своїй продукції на 72%. Такі дані оприлюднило Голландське ветеринарне товариство (Dutch Veterinary Medicines Authority). Такого результату вдалося досягнути завдяки спеціальній голландській політиці в АПК.

Про це під час освітнього візиту, організованого державно-приватним партнерством FoodTechLink, кореспонденту Kurkul.com розповіла ветеринарний спеціаліст, доктор Жанін Вігель (Drs. J.Wiegel).

«Спеціальна голландська політика у напряму зменшення кількості антибіотиків у сільгосппродукції була розроблена спільно із агросектором Нідерландів. Держава за пропозицією самих же фермерів встановила цілі щодо зменшення антибіотиків на кожен рік. Так, у порівнянні з 2009 р. протягом наступних двох років виробники мали зменшити кількість антибіотиків на 20%, а в 2015-2016 рр. ця цифра мала сягнути 70%», — говорить доктор Вігель.

За словами Жанін Вігель, цього результату вдалося досягнути завдяки низці заходів. Так, у Нідерландах діє реєстрація використання антибіотиків: фіксують як продажі медикаментів для ветеринарії, так і всі приписи для лікування птахів і тварин. Саме у 2009 р. була введена реєстрація усього процесу лікування на фермах і фабриках, коли в єдину базу даних ветеринар вносить всю інформацію про необхідність використання антибіотиків, тривалість лікування та результат.

Крім того, в основу голландської політики зменшення використання антибіотиків лягли результати досліджень у сфері ветеринарії і лікування людей. Ці дослідження свідчили про високу кількість антибіотиків у ветеринарії, тоді як для лікування людей медики використовували набагато менше АБ-терапії. Було доведено, що через споживання продукції із високим вмістом антибіотиків в організмів, що викликали захворювання в людей, вироблялася стійкість до антибіотиків. Тому часто лікування людей було неефективним.

© Катя Капустіна, Kurkul.com, 2018 p.

Виконано за допомогою Disqus