Пасічник з Кіровоградщини помер після загибелі бджіл

21 червня 2018 6449 0
Пасічник з Кіровоградщини помер після загибелі бджіл
Kurkul.com

Пасічник з Долинського району Кіровоградської області помер, не витримавши переживань через загибель більшості бджіл на своїй пасіці. Про це CBN повідомив товариш померлого, голова  ГО «Травневий мед» Олександр Карауш.

«Отруєння бджіл було з двадцятого по двадцять третє травня. Тобто, з двадцятого травня почали бризкати поля отрутою невідомого походження. Китайською, скоріше всього. За всі мої тридцять три роки, що я займаюся бджолами, такої масової загибелі бджіл не було ніде. І після цього почали масово гинути бджоли. Просто відрами ми вигрібали їх з вуликів. А це мій сусід навпроти — його Петром Васильовичем звали. Він приходив одразу до мене, питав як в мене справи. Я ж кажу, що в мене те саме. Він за серце тримається, каже: Я не можу на це дивитися. Дуже сильно переживав, плакав», — розповідає Олександр Карауш.

За його словами бджоли помирали протягом кількох тижнів.

Олександр Карауш зазначив, що ні в Кривому Розі, ні в Дніпрі ніхто не захотів приймати бджіл та ріпак на аналіз з невідомих причин. Це зробила лабораторія в Києві. Проте з 20 травня до сьогодні результатів ще немає.

Бджоляр припускає, що їх і не буде, тому що вони повинні робитися протягом десяти днів. На його думку, з результатами аналізів затягують цілеспрямовано.

«Період розпаду пройшов — отрута розщепилася — всі хімікати мають період розпаду. І тоді нам видадуть результат, що все нормально. Я хочу сказати, що це по всій Україні — я не можу назвати такої області, де б не загинули бджоли. Вже тут, у своєму колі, нам один фермер сказав, що завіз цієї отрути був централізований. Тобто, хтось це лобіює. Що саме завезли — не ясно, лише зрозуміло, що препарат не сертифікований. Якби він підлягав сертифікації в Україні — його б не допустили до обробки полів», — ділиться Олександр Карауш.

Він додав, що після дощу ця отрута потрапляє в землю. Через землю, через ґрунтові води і через насосні станції, які практично воду не фільтрують, там три-п’ять компонентів для очищення і все, потім цю воду п’ють люди.

Виконано за допомогою Disqus