Пестициди погіршують пам'ять бджіл — вчені

22 липня 2018 108 0
Бджоли у вулику
Kurkul.comБджоли у вулику

Результати десятирічного дослідження впливу пестицидів на бджіл показали, що навіть низькі дози препаратів здатні вплинути на здатність комах запам’ятовувати. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Негативний вплив було зафіксовано навіть у випадках використання хімікатів, які не входять до числа заборонених в ЄС та не містять неонікотиноїдів. Це відкриття на думку вчених є серйозним викликом для тих, хто сподівається розробити безпечні для бджіл пестициди.

Зазначається, що в рамках 23 різних досліджень науковцями було проведено близько сотні експериментів впливу пестицидів на здатність комах запам’ятовувати.

Відомо, що бджола, наближаючись до квітки, витягує хоботок. Вчені піддавали бджіл впливу пестицидам і потім перевіряли їх реакцію на нектар — як довго бджола згадує, що їй треба робити, і чи згадує взагалі.

Висновок про те, що пестициди впливають на пам'ять запилювачів, має важливе значення, оскільки робочі бджоли повинні пам'ятати свої «маршрути польотів»: які квіти відвідувати і з яких вони вже зібрали нектар.

Автор дослідження Гаррі Сівітер сподівається, що отримані дані допоможуть розробити нові підходи до захисту бджіл він негативного впливу агрохімікатів.

«Наші висновки підкреслюють необхідність того, щоб директивні і регулюючі органи частіше розглядали сублетальні наслідки впливу пестицидів на бджіл», — наголосив науковець.

Більше того, за словами Ріда Джонсона, ентомолога з Університету штату Огайо (США), пестициди взагалі ніколи не зможуть стати на 100% безпечними для бджіл.

Виконано за допомогою Disqus