Кількість підприємств, що утримують ВРХ зменшилась на 9%

8 червня 2015 53 0
Кількість підприємств, що утримують ВРХ зменшилась на 9%
Latifundist.comКількість підприємств, що утримують ВРХ зменшилась на 9%

За даними Державної служби статистики України в 2014 р. кількість сільськогосподарських підприємств, які утримують корів, скоротилась на 9,2%, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

На початку 2015 р. в Україні нараховувалось 2802 сільськогосподарських підприємств, що утримують корів, а це на 400 підприємств менше, ніж попереднього року.

Від корів в основному відмовилися саме малі сільськогосподарські підприємства, що мали поголів’я до 200 корів: їх чисельність скоротилась на 14%. Внаслідок цього їх часка у структурі поголів’я зменшилася до 69%. Кількість підприємств із поголів’ям від 200 до 500 корів минулого року скоротилась на 11% до 598 одиниць, а великих – на 4% (до 273 одиниць).

«Одним із факторів, що міг би зупинити стрімке скорочення кількості ферм, які утримують корів, є можливість експорту яловичини до Європейського Союзу та арабських країн. Відгодівля ВРХ є досить збитковою, а можливість компенсувати ці збитки за рахунок молока зараз обмежена через складну ситуацію в галузі. Таким чином, держава спільно з виробниками та іншими зацікавленими сторонами має активізувати роботу щодо отримання дозволу на експорт яловичини до ЄС», — повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Виконано за допомогою Disqus