Інтенсивний сад дає 20 тонн яблук з га вже на другий рік

7 січня 2019 2954 0
Збирання яблук в інтенсивному саду
Kurkul.comЗбирання яблук в інтенсивному саду

Уже на наступний рік після посадки інтенсивний яблуневий сад може дати 10-20 тонн врожаю з гектара.
Про це розповів Микола Олійник, керівник господарства «Яблуневий сад», що на Черкащині, передає SuperAgronom.com з посиланням на agro.guide.

«При 20 тоннах беремо 5 грн/кг за середню відпускну ціну. 100 тис грн. коштує гектар закладки такого саду. Ми на другий рік повертаємо затрати. 120% рентабельність», — говорить Микола Олійник.

Наразі господарство доглядає 5,25 га насаджень, в тому числі плодоносний сад на карликових підщепах, плодорозсадник, маточник. Вирощує інтенсивні низькорослі сорти. Основна товарна продукція — Голден Делішес, Джонаголд, Ред Делішес, Айдаред, Дельбарестівале, Еліза, Ренет Симиренка, Чемпіон та Гала.

«Середня врожайність яблук в Україні досі була 19 тонн. Ми знімаємо 40-45 т/га. Голландської Ерлі Квін 60 т/га на третій рік після посадки зняли», — говорить фахівець.

За його словами, при інтенсивному садівництві схема посадки передбачає отримати максимум урожайності з мінімальної площі землі. Тому, наприклад, Чемпіон висаджують в ряду через кожні 80 см.

«Велике дерево накрило би площу в 6 метрів навколо себе. Але доглядати за таким садом проблематично, як і нормувати врожай. На противагу цьому, в інтенсивному саді можна зірвати зайві яблука, інші дорощувати», — підсумував Микола Олійник.

Виконано за допомогою Disqus