Польща стала третім найбільшим імпортером українського яблука

14 січня 2019 181 0
Урожай яблук
Kurkul.comУрожай яблук

Експерти ФАО нещодавно повідомляли про перспективність імпорту свіжого українського яблука на ринок Польщі, що призвело до бентежності серед польських садівників. Та як показують експортні дані за листопад 2018 р. — сусідня країна вже закуповує свіже яблуко з України. Крім того, Польща посіла третє місце серед імпортерів українського яблука після Болгарії та Швеції. Про це повідомляє EastFruit.

Імпортувавши майже 80 т, на Польщу було поставлено трохи більше 1% українських десертних яблук. Протягом листопада було зроблено кілька поставок кісточкових. Як свідчать торгові джерела, це було саме яблуко високої якості, яке призначалося для свіжого ринку, адже фактична експортна ціна на нього була приблизно у два рази вище середньої гуртової ціни на яблуко на ринках Польщі та України.

Аналітики EastFruit не виключають, що українське яблуко не було реалізовано на внутрішньому ринку Польщі, а призначалося для реекспорту в інші країни ЄС. Адже Україна має можливість вирощувати більш широкий асортимент сортів і отримувати більш повну офарбованість червоних сортів яблука завдяки кліматичним умовам.

Поставки десертного яблука з України на ринок Польщі навіть у порівняно невеликому обсязі позначилось на ринку, бо саме зараз Польща намагається впоратися з рекордним урожаєм яблук в історії, і ціни там найнижчі за весь час існування яблучного бізнесу. За перші два місяці сезону 2018/19, імпорт з Польщі склав на 67% менше яблука, ніж сезоном раніше.

Виконано за допомогою Disqus