Молодий тернополянин розвиває сироваріння на грант від МХП

29 січня 2019 405 0
Василь Чайківський, сировар
dumay.org.uaВасиль Чайківський, сировар

У селі Урмань Бережанського району Тернопільської області Василь Чайківський опанував технологію виготовлення сиру швейцарської якості «грюєр». Кошти на розвиток сироварні йому надала компанія МХП. Про це повідомляє dumay.org.ua.

Юнак виграв конкурс «Село: Кроки до розвитку» від компанії МХП, і отримав грант на 50 тис. грн на розвиток бізнесу. Цій нехитрій справі він навчився в Австрії. У майбутньому планує створити свою торгову марку — «Сироварня Чайковського».

Юнак розповідає, що «грюєр» — це традиційний швейцарський твердий жовтий сир без дірок у вигляді величезних голів з темною скоринкою та приємним квітково-горіховим ароматом.

«Він вдається тільки з молока, яке стояло на повітрі не довше двох годин після доїння, бо потім починає псуватися. Якщо зварити сир зі старого молока, то він буде схожий на губку і вже нікуди не годиться», — розповідає сировар.

Молоко для виробництва купує в односельців за дещо вищою ціною аніж заготівельники, щоб мати більше сировини. Свій перший урманський «грюєр» він скуштував лиш нещодавно, бо півроку сир дозрівав у підвалі при температурі плюс 16 градусів.

«Кілька місяців я навчався сироварінню на спеціальних курсах у Австрії. Туди записав мене мій господар, у якого я працював. До речі, я лиш один був виходець з України. Німецьку на розмовному рівні добре знав, тож наука давалася легко. Прикметно, що в Австрії, коли людина виявляє бажання працювати, її відправлять на безкоштовні курси і згодом вона може легко влаштуватись на високооплачувану роботу. Зі своїм дипломом сировара я б міг легко працювати у Швейцарії, де більш високооплачувана робота, проте сирну справу хотів розпочати лише в Україні», — ділиться Василь Чайковський.

У Австрії юнак пропрацював 8 років. Спершу працював просто робочим на фермі, де була обладнана і сироварня. Після закінчення курсів вже й сам варив сир.

«Зараз я відточую майстерність у сироварінні, освоюю усі тонкощі створення «грюєру». Вважаю за краще робити щось одне якісне, ніж кілька сортів — неякісних. Опісля візьмуся освоювати новий рецепт», — планує сировар.

Виконано за допомогою Disqus