У Карпатському регіоні змінять структуру посівних площ під кормовими культурами

9 березня 2019 419 0
У Карпатському регіоні змінять структуру посівних площ під кормовими культурами
pixabay.com

У Карпатському регіоні планують оптимізувати структуру посівних площ під кормовими культурами — на 15-20% збільшити їх продуктивність та наростити валове виробництво насіння багаторічних трав. Про це йшлося на засіданні Президії НААН, передає SuperAgronom.com.

Наразі лукопасовищні угіддя в регіоні складають 997 тис. га, у тому числі сіножаті, пасовища і субальпійські луки. Разом із тим, площі малопродуктивних та деградованих земель оцінюють у 309,5 тис. га. Половину у з них (166 тис. га) планують трансформувати у сіножаті та пасовища.

«Це призупинить ерозійні процеси, зведе їх до допустимих норм, підвищить біосферну роль, естетичну та рекреаційну цінність», — зазначив кандидат сільськогосподарських наук, завідувач відділу кормо виробництва Любомир Бугрин.

Щорічне валове виробництво насіння багаторічних трав для Карпатського регіону планується збільшити до 13,4-16,9 тис. т, у тому числі 5,5–7,9 тис. т бобових. Загалом з урахуванням збільшення площ на 166 тис. га та підвищення продуктивності угідь на 15-20% валове виробництво очікується на рівні 2399,9 тис.т.

У числі подальших досліджень Інституту сільського господарства Карпатського регіону: стратегія відновлення природно-ресурсного потенціалу різновікових травостоїв, наукові основи створення і раціонального використання високопродуктивних сіножатей і пасовищ на схилових землях, наукові засади формування моделей лучних фітоценозів багатофункціонального призначення у зональних адаптивно-ландшафтних системах кормовиробництва.

Виконано за допомогою Disqus