АгроЕкспедиція Переробка 2018. Комбікормовий завод ПрАТ «АПК-ІНВЕСТ»

АгроЕкспедиція Переробка 2018. Комбікормовий завод АПК-ІНВЕСТ

АгроЕкспедиція «Переробка 2018» 13 листопада 2018 415 0

З квітня по жовтень команда АгроЕкспедиторів у звичному режимі роз'їжджала полями і сільгосппідприємствами нашої неосяжної, щоб показати досягнення і проблеми українських аграріїв. Практично у кожному з цих кроп-турів траплялися господарства, які або мають власні потужності переробки, або в перспективі готові замикати виробничий цикл. Так що, після завершення осінньої посівної та основної частини збиральних робіт, ми вирішили і самі слідом за сировиною попрямувати на переробні потужності. У цьому рішенні нас підтримали партнери з Credit Agricole Bank та Bühler.

І якщо вже АгроЕкспедиція Переробка дебютна, то і стартувати вона повинна з нової, маловивченої нами області й молодого, але вкрай цікавого підприємства. Так в маршруті команди з'явився Донецький регіон і холдинг «АПК-ІНВЕСТ».

ПрАТ «АПК-ІНВЕСТ» — найбільший в країні виробник свинини, який входить до трійки лідерів м'ясного ринку України. Замкнутий цикл виробництва включає у себе рослинництво, виробництво комбікормів, тваринництво, м'ясопереробку і реалізацію м'ясної продукції. Наша експедиція побувала на комбікормовому заводі холдингу і з'ясувала, чим же харчуються свинки перш ніж потрапити до нас на стіл.

Історія підприємства

Сьогодні згадка про Донецьку область у більшості українців викликає негативні емоції. Так ось, можемо вас повністю переконати — «військові» враження у нас залишилися тільки від формального і швидкого перетину блокпосту на в'їзді до міста.

Стандартно АгроЕкспедиція починається з розмови про історію підприємства у кабінеті директора комбікормового заводу Євгена Зими.

Євген Зима, директор комбікормового заводу «АПК-ІНВЕСТ»

Директор розповідає, що комбікормовий завод почали будувати «з нуля» у 2007 р., і вже у квітні 2009-го випустили перший комбікорм. Спочатку потужність заводу становила 250 т/добу, але в міру зростання поголів'я росла і потреба в кормах. Таким чином, в 2011 р. прийшло рішення про модернізацію виробничих потужностей заводу.

Комбікормовий завод «АПК-ІНВЕСТ»

Читати по темі: АгроЕкспедиція Кукурудза 2018. Вінницька область: Ольга, Вівсяницький, Олександрівське

Виробнича потужність

За перший рік роботи завод виготовив менше 100 тис. т кормів, в 2015 р. — вже 166 тис. т, в 2016 р — 170 тис. т.

На сьогоднішній день виробнича потужність комбікормового заводу становить 500 т повнораціонного комбікорму на добу. Тобто близько 180 тис. т/рік, а номінальна потужність заводу складає 200 тис.т комбікорму на рік.

Комбікормовий завод забезпечує кормами п'ять свинокомплексів групи. На даний момент наявних потужностей цілком вистачає, щоб прогодувати багатотисячне поголів'я холдингу.

Читати по темі: НАССР у свинарстві: вимоги до утримання, годування та здоров’я свиней

Сировина

Департамент рослинництва ПрАТ «АПК-ІНВЕСТ» забезпечує комбікормовий завод зерновими на 70%. Для виробництва комбікормів використовуються: пшениця, ячмінь, овес. Відсутню кількість сировини закуповує департамент постачання. До сировини висуваються високі вимоги щодо якості.

Відбір проб зерна для аналізу

Виробничо-технічна лабораторія комбікормового заводу виконує вхідний контроль всієї сировини, що надходить на завод. За умови, що показники якості і безпеки сировини відповідають прийнятим на підприємстві вимогам, автомобіль отримує «зелене світло» і запускається на вивантаження.

Пункт зберігання зразків продукції, яку випустили, де вони зберігаються протягом півроку

Також, для виробництва комбікормів використовується екструдат, який виготовляється із придбаної сої.

У складі кормів також є компоненти, які в Україні, на жаль, не виробляються — синтезовані амінокислоти, сода, рибне борошно. Ці компоненти закуповуються з країн Європи та Азії.

Устаткування

Все обладнання комбікормового заводу представлено машинами швейцарського бренду Bühler. Всі заявлені показники продуктивності підтвердилися в процесі експлуатації. Причому, не на якийсь обмежений період, а протягом усього періоду роботи комбікормового заводу.

Обладнання Bühler

Bühler — це якість і надійність. Таке обладнання рідше ламається і ідеально працює у виробничій ланці. Адже мало просто збудувати завод, його потрібно експлуатувати, купувати витратні матеріали, запчастини.

Обладнання Bühler

Також, робота з надійним і якісним обладнанням сприяє оптимізації енерговитрат.

Продукція

Комбікорми виробляються за 9-ма рецептами для різних вікових груп свиней. Залежно від потреб тварин, продукція виробляється трьох різних видів: розсип, крихта і гранула.

Робітник заводу настроює обладнання Bühler

У процесі роботи були підібрані такі сита на дробарку, які змогли забезпечити максимально ефективний гранулометричний склад, що, в свою чергу,дає можливість сформувати якісну гранулу і зробити споживання корму для тварин доступним і безпечним.

Виробництво гранульованого комбікорму збільшує термін зберігання продукції і сприяє кращій засвоюваності продукту, що гарантує поліпшення результату за показником конверсії.

Комбікорм

Зембанк

Земельний банк «АПК-ІНВЕСТ», як і раніше, становить 35 тис. га. У березні топ-менеджмент говорив про інвестиції в розвиток бізнесу групи в сумі 330 млн грн. Частину цих коштів збиралися інвестувати в розширення земельних угідь холдингу.

Реалізація

На думку директора комбікормового заводу, конкурентна перевага «АПК-ІНВЕСТ» полягає в замкнутому циклі виробництва. Завдяки такому підходу можна бути на 100% впевненим у відповідність високим стандартам кожної ланки всьому ланцюгу виробництва: сировина-комбікорм-тварина-м`ясопродукт.

Потужності зберігання

На території заводу розташований елеваторний комплекс потужністю одноразового зберігання понад 90 тис. т. На цьому етапі розвитку компанія проводить розширення потужностей до 116 тис. т.

Елеватори компанії «АПН-ІНВЕСТ»

Також на заводі є склад підлогового зберігання сировини і готових комбікормів. Завдяки стелажній системі там можна зберігати до 600 т продукції.

Стелажі для зберігання

Команда

Під час докладної екскурсії по комбікормовому заводу ми переконалися, що всі етапи виробництва комбікорму максимально автоматизовані.

Центр управління заводом

Весь штат співробітників складає 130 осіб. Хоча, безпосередньо у технологічному процесі задіяно всього 6 працівників: начальник зміни, два апаратники, слюсар-механік, слюсар-електрик, оператор відвантаження комбікорму. Кожен член команди заводу по своєму важливий у технологічному процесі.

Робітник заводу настроює обладнання Bühler

Комбікормовий завод працює цілодобово — 2 зміни по 12 годин із зупинками для планового техобслуговування. Раз на рік завод робить планову зупинку виробництва терміном на тиждень, для проведення комплексної дезінсекції. Це необхідно для того, щоб не допустити появи шкідників в сировині і комбікормі, що дозволяє зберегти якість продукції на високому рівні.

Євген Зима, директор комбікормового заводу «АПК-ІНВЕСТ»

Компанія вважає запорукою свого успіху умови, які сприяють розвитку особистих і професійних якостей працівників, тому, незважаючи на нестабільну ситуацію на економічному ринку України, компанія забезпечує своїм працівникам соціальні гарантії, згідно КЗпП, і конкурентну заробітну плату. Особлива увага в компанії приділяється навчанню, що сприяє розвитку компетенції та експертних знань співробітників. Також, є широкі можливості кар'єрного росту.

Проблеми і перспективи

Ситуація на вітчизняному ринку виробництва комбікормів доволі депресивна. Сумарний підсумок 2017 р., за даними Держстату (з урахуванням преміксів, але без урахування виробництва борошна і гранул з люцерни), — трохи більше 6 млн т. Це найгірший результат за сім останніх років.

Така ситуація закономірна, оскільки українське тваринництво перебуває в занепаді, а комбікорми переважно виробляються для внутрішнього ринку. Поголів'я великої рогатої худоби та свиней скорочується, лютує АЧС. «Африканка» змушує свинарів забезпечувати карантинні заходи і скорочувати поголів'я. Щонайменше, в приватному секторі. А це — одні з головних споживачів комбікормів.

Втім, в «АПК-ІНВЕСТ» не тільки не знизили, а навіть трохи збільшили обсяги виробництва за рахунок того, що чималу вартість якісної сировини і високі тарифи на енергоносії компенсують низькою вартістю переробки.

Читати по темі: НАССР у свинарстві: транспортування, гігієна приміщень та впровадження системи

А вже завтра читайте свіжий репортаж про те, як виробляють цілющі олії холодного віджиму і безглютенові каші на НПК «Амарант» в Миколаєві.

Не гадай, переробляй!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою