Від спаржі до мікрогріну з креветками — найцікавіші теми «Мільйону з гектару»

8 березня 2019 282 0
Мікрогрін
morami.roМікрогрін

У лютому в Києві пройшла вже п'ята національна аграрна конференція «Мільйон із гектара», де обговорили можливості розвитку нових напрямків у аграрному виробництві: вирощування малопоширених садових культур, овочів, розведення бджіл, равликів, креветок тощо. Партнерами проведеної події в цьому році виступили Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) в рамках ініціативи EU4Business, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO), Українська Плодоовочева Асоціація (УПОА) та проект East-Fruit.

Конференція почалась з презентації економіста інвестиційного центру FAO — Андрія Ярмака. Його виступ був сконцентрований на нішевій революції аграрного ринку України. Експерт закцентував основну увагу на таких трендах в агробізнесі, як сушка та заморозка і всіх перевагах цих напрямків. Крім цього, пан Ярмак нагадав усім присутнім, що нішевих культур не існує. Експерт вважає, що те, що сьогодні вважається нішею, вже завтра має шанси стати масовим продуктом.

Читати за темою: Півмільйона з гектара: корисна і прибуткова обліпиха

Однією з центральних тем було вирощування спаржі — цій культурі присвятили свої виступи одразу 3 спікери. Євген Кузін, менеджер з маркетингу проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», детально розповів про ситуацію на ринку спаржі у Європі та світі. Звернув увагу на перспективні напрямки експорту даної продукції з України. Запрошений експерт з Нідерландів Піт Бьорскенс, зробив акцент на правильному підході щодо планування та ведення бізнесу з вирощування спаржі. Петро Григор’єв, генеральний менеджер і співвласник ТОВ «Агроексперт Трейд», зосередив свою доповідь на головних помилках при вирощуванні спаржі в Україні.

Міжнародний експерт з Ізраїлю Фрідріх Рубінштейн розкрив основні технологічні моменти та особливості даного виробництва, а також торкнувся стратегічних питань стосовно бізнесу на мікрогрін-культурах. За його словами, на сьогоднішній день цей бізнес вважається надприбутковим. Проте, за думкою спеціаліста, стрімке збільшення виробництва в окремих регіонах може призвести до знецінення даного продукту.

Читати за темою: Математика агробізнесу: вирощування мікрогріну

Окремий блок презентацій був запланований про всі можливі типи переробки нішевих культур. Особливу увагу доповідачі знову приділили сушці та заморожуванню. З презентаціями на теми стосовно переробки виступили представники таких відомих компаній, як «Добротрав», «Ukrainian Fresh & Frozen Products» та «Русбана Інжиніринг Україна». На думку експертів, завдяки переробці звичайних, на перший погляд, культур можна отримати у кінцевому результаті унікальний нішевий продукт.

Інші доповідачі розповіли також про перспективи розведення креветок ваннамей, вирощування обліпихи та лимонника, бізнес на бджолопродуктах та інші нішеві напрямки аграрного виробництва.

Детальніше про кожен з цих напрямків уже скоро читайте на Kurkul.com.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою