Фермери знищують корисних комах сумішами синтетичних пестицидів — науковці

19 березня 2019 71 0
Фермери знищують корисних комах сумішами синтетичних пестицидів — науковці
propozitsiya.com

Науковці оцінили ризики поєднання окремих діючих речовин та їх вплив на ентомофауну. Робота дослідників підкреслила потенційний негативний вплив суміші різних синтетичних пестицидів на корисних комах. Повідомляє news.agropages.com.

В сільському господарстві зазвичай одночасно застосовують різні синтетичні пестициди у формі резервуарної суміші для захисту агрокультур. Використовуючи в якості об’єкта перетинчастокрилих паразитуючу осу Aphelinus abdominalis, група дослідників продемонструвала посилений ефект обробки низькоконцентрованим інсектицидом (тіаклоприд) в поєднанні з різними концентраціями фунгіциду (тебуконазолу).

Робота дослідників підкреслює потенційний негативний вплив такої суміші на осу, що у разі поєднання цих двох сполук призводить до її паралічу.

Причому токсичність інсектицидів, як правило, зростає в міру збільшення концентрації фунгіциду в комбінації.

«Один фунгіцид тебуконазол, мабуть, не впливав би на популяції паразитичних ос, але спільне застосування із тіаклопридом посилювало і без того токсичну дію цього інсектициду. Те, як ці сполуки діють разом, досі не зовсім зрозуміло», — зауважили вчені.

Автори сподіваються, що ця робота вплине на науку і практику оцінки ризику пестицидів, і буде стимулювати агровиробників до більш комплексного підходу у вирішенні проблем.

Виконано за допомогою Disqus